Скільки заробляють фотографи і як почати заробляти фотографу-початківцю

12.12.2019

Краща робота — це високооплачуване хобі. Тому, якщо людина знаходить для себе заняття, яке приносить гроші і моральне задоволення, він буде максимальну щасливий. Такими людьми є фотографи, які звикли і знаходити в світі прекрасне і фіксувати це на фотознімках. При розвитку певних навичок і з придбанням професійної техніки цілком можна перетворити це хобі в хорошу професію. Для цього потрібно розібратися, скільки ж заробляють професійні фотографи своєю працею.

Ознайомитися з усіма видами заробітку можна у розділі https://itstatti.in.ua/zarobitok-v-interneti.html.

Способи заробітку в офлайні для початківця фотографа

Дуже часто початківці фотографи прогорають в своєму тілі. Так, вони закінчують якісні курси, вкладають багато грошей на придбання фотоапарата, відповідної техніки, оренду та облаштування студії, але це все не приносить належного ефекту.

Фотографом простіше ставати тим, у кого ця справа є сімейним бізнесом. Тобто у спадок передається і досвід, і обладнання, і навіть клієнтська база. Але все ж і у новачка є шанси пробитися. Адже далеко не всі продовжують сімейний бізнес. А професія фотографа зараз дуже популярна і затребувана. Які є варіанти для новачка:

  1. Асистент у професійного фотографа. Перше таке заняття не принесе належного високого доходу, але зате можна вирішити такою витівкою дві справи відразу: ознайомитися з усіма нюансами справи і одержувати хоч якийсь, але стабільний дохід. У професійного майстра можна вчитися всьому: методам фотографування, обробки фотографії, пошуку і створення клієнтської бази і багатьом іншим речам. Також саме на практиці в більшості сфера і галузей люди дізнаються всі секрети діяльності, які не озвучують ні на курсах, ні на навчанні.
  2. Репортажна зйомка. Досить відвідувати Міські сайти, Засоби масової інформації мерії, щоб ознайомитися з планованими подіями. Потім в зазначений час можна прийти у відповідне місце і самостійно, проявляючи ініціативу, відобразити найбільш яскраві моменти цього заходу, учасників, навколишнє оточення, деталі, різні предмети, підбирати нові ракурси. Після цього можна вирушати в редакції газет і спробувати їм запропонувати свіжі знімки. Не варто розраховувати на те, що такий варіант відразу спрацює. Якщо у фотографа є талант, і він зміг зробити вдалі фотографії, які сподобаються редактору, то шанс на співпрацю в цьому випадку з’являється. Наприклад, можна стати позаштатним фотографом, поповнити, розширити своє портфоліо, набратися досвіду в роботі, одержувати хоч якийсь дохід, розраховувати на майбутні перспективи стати штатним співробітником.
  3. Приватна фотозйомка. Початківець фотограф повинен бути не тільки талановитою і творчою людиною, але і дуже товариською, чарівною, винахідливою, мати широке коло спілкування, що складається з друзів, близьких, знайомих. Залучати початківцю фахівця потрібно максимально усіх до своєї роботи, робити портрети членів сім’ї, отримуючи запрошення на день народження, весілля або корпоратив, завжди брати з собою фотоапарат. Будь-які заходи можна знімати, особливо ті, де багато людей. Це допомагає прямо на місці знайти потенційних клієнтів. Так, нехай перший час фотосесії будуть безкоштовними, але саме якісні знімки самі по собі будуть уже служити рекламою діяльності фотографа.
  4. Виїзні зйомки. У теплу пору року фотографу-початківцю можна відправитися на виїзну зйомку. Це може бути міський пляж, парк атракціонів, будь-які місця масового відпочинку. Необов’язково прагнути отримувати за це гроші. Досить просто фотографувати відпочиваючих, демонструвати їм готові знімки, не роздруковуючи, а прямо на екрані і залишати візитку з номером телефону. Але ніщо не заважає також людям пропонувати викупити ці знімки, але за демократичною ціною спочатку.

Зверніть увагу! У вік Інтернету його по максимуму потрібно використовувати для реклами і просування свого бізнесу. Зручно це робити в соціальних мережах, міських дошках оголошень, можна створити власний сайт. Але і не варто забувати про методи зовнішньої реклами і багато інших.

Зарплата фотографа в Києві та регіонах

Заробіток українського фотографа в середньому становить за місяць 10-12 тис. грн. За кордоном професіонали отримують від $2000 до $7000 в залежності від держави та відповідного регіону. Складається оплата праці професіонала з декількох пунктів:

  • досвід роботи;
  • рівень майстерності;
  • наявність і обсяг портфоліо;
  • спеціалізація;
  • стиль зйомки;
  • якість і кількість обладнання.

Штатний фоторепортер в організації Києва більшу частину робочого часу знаходиться в офісі. Його оклад знаходиться в межах 8-16 тис. грн. Весільні фотографи, для порівняння, отримують набагато більше. За 1 день весільної зйомки людина може заробити 20 тис. грн. і навіть більше.

Якщо фотограф працює на виїзді, наприклад, відвідує концерт, клуб, різні міські заходи, то він йому нараховується погодинна оплата. За робочу зміну можна заробити від 1200 грн. Рекламні агентства пропонують вакансії для фотографів, де оплата праці становить 8-25 тис. грн. Фоторепортер з журналів, газет, інших засобів масової інформації буде отримувати зарплату в залежності від кількості виконаних завдань, знятих подій і пригод.

Зазвичай ці люди шукають для себе кілька місць для роботи або додаткову вакансію, пропонують приватні послуги. Тому в місяць один фотограф може заробляти і 40-80 тис. грн. і навіть більше.

В регіонах, близьких до столиці, оплата праці фотографа буде трохи нижче, ніж у київських колег. Однак, якщо постаратися, можна також знайти місця з зарплатою 8-10 тис. грн. разом з додатковими підробітками можна теж збільшити дохід на місяць до 40 тис.грн.

Багато фотографів в регіонах займаються фрілансом на різних сайтах, які дозволяють швидко знайти надійного роботодавця і отримувати від 4000 грн. в місяць і вище, при цьому не виконуючи величезний обсяг роботи. Головне фотографу в регіонах встигнути зайняти правильну високооплачувану нішу, добре себе зарекомендувати. На весіллях можна заробляти від 20 тис. грн. за день або за весь захід. Якщо працювати з моделями, рекламою, то заробіток складе від 12 тис. грн. в місяць.

Більше статей про бізнес тут https://itstatti.in.ua/18-biznes.html.

Вибір ніші

Фотографу буде простіше реалізувати себе, стати справжнім професіоналом, якщо він вибере для роботи якусь певну нішу або кілька. Незалежно від того, в якій ніші він працює, головне для фотографа – це власна фішка. Він повинен відрізнятися від інших чимось новим, залучати до себе клієнтів. Це може бути не обов’язково родзинка в фото, вона може полягати в сервісі, в ціновій політиці чи чомусь іншому.

Весільна фотосесія

Це дуже затребувана, популярна і конкурентна ніша, яка дозволяє фотографам заробляти за один захід пристойну суму. Але йому при цьому потрібно відрізнятися не тільки хорошими фото-навичками, але і організаторськими здібностями, якостями менеджера. Щоб отримувати багато замовлень на проведення зйомок, потрібно подружитися зі співробітницями шлюбних агентств, ведучими, тамадою, бути на хорошому рахунку у популярних для весіль ресторанів.

Фотосесія Love Story

Закохані пари – та категорія людей, яка часто замовляє фотосесію. З ними легко і зручно працювати. Щоб всі фотосети в місті не виглядали однотипними, потрібно постійно щось знаходити нове, креативне, експериментальне, створювати унікальні історії. Ніша часто приєднується до весільної тематики, заздалегідь можна створювати Love Story для молодят.

Сімейна фотосесія

Напрямок, в якому працює досить багато фотографів, є досить складним. Потрібно вміти працювати з дітьми різного віку і з їх батьками, знаходити до кожного і до всіх в цілому індивідуальний підхід і постійно міняти локації.

Фотосесія вагітності

Послуга стає все більш популярною серед майбутніх мам, які хочуть залишити пам’ять про своє незвичайне становище. В цьому напрямку відкриваються багато можливостей для креативу і фантазії.

Фотосесія новонароджених

Ще одне з модних віянь, підходить для фотографів, у яких є досвід поводження з маленькими дітьми, а також молодими мамами. Тому фотосети зможуть реалізувати фотографи-дівчата, які розбираються в періодах життя малюка.

Дитяча фотозйомка

Цей напрямок для створення знімків дітей в різних амплуа, ролях, одяг у віці від півроку. Тут професіонал повинен вміти знаходити підхід кожній дитині, контактувати з ними, придумувати нові унікальні ідеї, місця для чергової фотосесії.

Приватне портфоліо

Початківці фотографи тренуються якраз на приватних портфоліо. Вони запрошують на зйомки своїх друзів, знайомих, подруг. В результаті з’являються нові клієнти, готові платити за таку послугу. Вони хочуть створити собі портфоліо для подальшої реалізації в модельному бізнесі або інших цілей.

Зйомка концертів в музичних подій

Цю вузькоспрямовану нішу можуть вибрати для себе лише любителі подібних заходів. На ній можна непогано заробляти. Додатковим плюсом буде особлива любов до музики. Попрацювати тут потрібно над створенням відповідного кола знайомств, який дозволить продавати знімки у відповідні паперові та інтернет-видання.

Каталожна зйомка одягу та взуття

З кожним роком кількість дизайнерів одягу, взуття та аксесуарів стає все більше. Кожному з них потрібно надавати свою продукцію клієнтам. Щоб це зробити, потрібно найняти хорошого фотографа. У кожній країні фахівець повинен знати, як адаптувати продукцію під відповідний ринок. Робота як з манекенами, так і з реальними моделями.

Джерело — ITstatti.in.ua.

Автор — Вольдемар Воронцовський.