Типи сонячних електростанцій та види сонячних батарей

26.12.2019

Сонячні електростанції (СЕС) все більше набирають популярність. По-перше, сонце — найдоступніше джерело енергії. По-друге, зі зростанням попиту на СЕС — дешевшає обладнання для них.

Сонячні електростанції мереживного типу

Мереживна сонячна електростанція — дуже вигідний спосіб видобутку та економії електроенергії. На відміну від автономних та гібридних електростанцій дуже проста та економна в експлуатації, оскільки складається лише з декількох елементів. Сонячні панелі під`єднанні до інвертору який з`єднаний з електромережею і ретранслює до неї струм потужністю 220 В або 380 В. Основна відмінність такої станції полягає в тому що відсутні акумулятори, термін роботи яких лише 2-3 роки, після чого їх треба ремонтувати або замінити на нові, що суттєво б`є по кишені. Детальніше ознайомитись з типами сес можна на сайті sunsay energy.

Автономні сонячні електростанції

Автономна сонячна електростанція потрібна там, де немає доступу до централізованої електромережі. Сонячні панелі під`єднані до інвертору у автономній мережі, до якої підключені акумулятори. Вдень електроприлади живляться від батарей, а надлишок накопичується у акумуляторах. Коли сонячне світло зникає живлення поступає від них. Існують одно-фазні та трьох-фазні автономні СЕС.

Автономна СЕС ідеально підходить для встановлення у віддалених будинках, котеджах або на АЗС.

Гібридні сонячні електростанції

Гібридні СЕС об’єднують попередні два види сонячних електростанцій. Вони складаються з панелей, гібридного інвертору та акумуляторів з’єднаних з централізованою електромережею. Гібридний інвертор у такій системі об’єднує струм, який надходить зовні, з мережі з, виробленою сонячними батареями, енергією. Споживач використовує енергію від сонячних елементів, а коли її не вистачає — використовує зовнішню мережу. Коли ж зовнішнє постачання відсутнє, система переходить на автономну роботу з сонячними батареями та акумуляторами.

Види сонячних панелей

Сонячні панелі бувають двох видів: кремнієві та плівкові. В свою чергу кремнієві та плівкові батареї діляться на декілька різновидів.

Кремнієві сонячні панелі:

  • Полікристалічні
  • Монокристалічні
  • Аморфні

Плівкові сонячні панелі:

  • Телуридо кадмієві
  • Селеніду міді-індієві
  • Полімерні

Кремнієві панелі наразі є найпопулярнішими на ринку, оскільки кремній дешевий та має гарні показники ККД.

Полікристалічні

В основі виробництва полікристалічних батарей лежить повільне охолодження кремнію. Оскільки виробництво не потребує великих енергозатрат — мають не дуже високу ціну, в порівнянні з монокристалічними панелями. ККД таких батарей становить до 18% від потужності модуля. Рентабельність полікристалічних панелей складає близько трьох років.

Монокристалічні

Основним елементом монокристалічних батарей є пластини монокристалу. За показниками кращі за полікристали. Не дивлячись на високу ціну, через складність у виробництві, монокристалічні панелі мають високий ККД – 20% від потужності модуля.

Аморфні

У виробництві аморфних панелей використовується аморфний кремній. ККД таких панелей низька, до 5%, але поглинання в 20 разів краще. Оскільки вони працюють при розсіяному сонячному світлі. Також перевагами аморфних сонячних панелей є еластичність та низька ціна.

Плівкові талуридо-кадмієві

Кадмієві елементи мають високий рівень світло поглинання. ККД цих панелей складає до 10%, але, з переваг,- низька собівартість електроенергії яку вони виробляють.

Плівкові селеніду міді-індієві

Плівкові панелі, в основі яких складається мідь, мають високий ККД – 20% та, порівняно, низьку ціну.

Плівкові полімерні

Полімерні сонячні панелі мають низький ККД, лише 5%. Але такий вид є найдешевшими з усіх вище приведених панелей. Являються екологічним видом сонячних панелей, так як не викидають у навколишнє середовище шкідливі речовини.