Ринок сендвіч-панелей України, показники і перспективи

20.01.2020

Сумарно ємність ринку сендвіч-панелей за 10 місяців 2019 року знизилася на 3%. При цьому відбулося зменшення імпорту (в межах 16%) і збільшення обсягів локального виробництва (на 10%). Одна з причин – збої в роботі митниці на початку року, а також політичні зміни всередині країни. Ці фактори чітко видно при порівнянні динаміки поставок сендвіч-панелей в Україні по місяцях.

Так, найбільш провальними були січень-березень і лише в квітні ситуація вирівнялася і навіть трохи зробила крок вперед. При цьому велика частина панелей була поставлена ​​для спорудження будівель з металоконструкцій Термобуд стандарт.

Структура споживання трохи змінилася. І якщо в 2018 році частка українських виробників німого просіла, то в поточному – 59/41, на користь локального виробництва. Варто відзначити, це величезний прорив. Для порівняння, в 2013 році дане співвідношення виглядало як 33/67, де імпорт займав велику частку.

Не зазнала особливих змін географія поставок. Як і раніше попереду Польща, Румунія і Білорусь. Якщо ж розглядати імпорт з точки зору торгових марок, то порядок лідерів змінився. Цікаво виглядає ситуація з розподілом першості при порівнянні показників в грошовому і натуральному вираженні.

Говорячи про тенденції та ситуації на будівельному ринку, ми завжди залучаємо до аналізу його гравців. Адже жодна аналітики не покаже обстановку найбільш правдиво, ніж висновки тих, хто знає ситуацію зсередини.