Цифрові активи: поняття, розповсюдження та регулювання на сучасному етапі

22.01.2020

Ринок криптовалют сьогодні є найдинамічнішою сферою розвитку з використанням технології блокчейн. Саме тому цифрові активи на основі блокчейну, що знаходяться в обороті, потребують врегулювання, і це питання набуває все більшої актуальності. Пріоритетним питанням залишається законодавче закріплення використання технології розподіленого реєстру.

Популяризація блокчейну почалася саме з фінансової сфери, майбутнє якої вже за декілька років суттєво зміниться, а сама технологія застосовуватиметься у багатьох сферах. Піонером у її впровадженні стала Японія, що дала визначення терміну віртуальна валюта та зазначила, де її можна використовувати. Країна на законодавчому рівні закріпила визначення цифрової валюти та можливість мешканців країни офіційно використовувати криптовалюту в усіх сферах. В інших країнах криптовалюта поступово укріплює свою позицію.

У пострадянських країнах ситуація з криптовалютою дещо інша. У Росії інтерес до цифрових активів зріс ще 2017 року, а вже наступного року Державна дума ухвалила три законопроекти щодо регулювання цифрових активів, прав на них та залучення інвестицій у цю сферу.

Процес легалізації цифрової валюти в Україні суттєво активізувався. Уряд нового президента наголошує на якомога швидшій легалізації та запровадженні технології блокчейн. Якщо Міністерство спрацює на повну з цього питання, то технологія блокчейн та електронна валюта упроваджуватимуться на державному рівні.

Із метою популяризації застосування технології блокчейн і розроблення апарату її регулювання в Україні було створено Науково-дослідний центр правових рішень у сфері застосування технологій розподіленого реєстру. Рішення щодо заснування центру було прийнято восени 2019 року в межах однієї з панельних дискусій ІІІ Харківського міжнародного юридичного форуму. У ході дискусії було неодноразово наголошено на доцільності порушення питань регулювання. «Законодавці та наукова спільнота багатьох країн світу налаштовані на розкриття потенціалу технології блокчейн, а саме тієї доданої вартості, що бізнесу та суспільству продемонструє її ефективність», — зазначив один із спікерів форуму, генеральний директор компанії Simcord Александр Кудь. Під час заходу організатори презентували колективну монографію «Цифрові активи та їх правове регулювання у світлі розвитку технології блокчейн».

Наступним кроком на шляху до регулювання стало проведення в «Українському домі» міжнародного круглого столу на тему «Стандарти інструментів блокчейну». Підсумком заходу стало підписання протоколу, що затверджує план дій у цьому напрямі.

Тож, цифровий актив має доволі широкі можливості та може бути впроваджений у різні сфери діяльності: керівництво банківськими вкладами, цінними паперами, частками у компаніях тощо. Зважаючи на наявні ініціативи, Україна має значний потенціал розвитку у цьому напрямі та шанси посісти провідні позиції серед інших країн.