Улюбленіша піцца: яка вона?

25.01.2020

Представляти королеву італійської кухні нікому не треба — піцу знають всі, а любить більшість. Практично в кожній національній кухні світу є блюдо, яке схоже на піцу зовні або за складом інгредієнтів. Наприклад, японська піца зовсім не схожа на вигляд на класичну італійську, проте в ній використовуються майже ті ж продукти. Але оформлення виконується з урахуванням культури вживання їжі та вподобань японців.

Сама класична класика і традиційна традиція — італійська піца. Кажуть, саме блюдо у звичному нам вигляді, з томатним соусом і сиром, вперше з’явилося саме тут. Затвердження спірне, оскільки перший борошняний виріб, що з’явилося в Неаполі в 1660 році, являв собою корж, намащенний свинячим салом, посипаний сиром і базиліком. Лігурийская піца тих часів — коржик з сардинами і анчоусами зверху. У Тоскані готували піцу з тіста на молоці і манки. На Сицилії в якості соусу використовувався провансаль. Мабуть, найбільш схожою на звичну нам була піца в Лаціо — на коржі викладали шарами цибулю, томати, оливки і анчоуси.

Поговоримо трохи про популярні види піци, на які піццайло усього світу рівняються при створенні своїх нових рецептів. Та про ті, що найчастіше доставка піци розвозить по домівках українців.

Піца Маргарита

Піца з королівським ім’ям з’явилася в 1889 році в Неаполі як подарунок кухаря дружині короля Умберто I. Приблизно в цей же час (1885) в Америці, в Нью-Йорку, відкривається італійський ресторан «Маленька Італія» братів Лоренсо, емігрантів з батьківщини піци, які привезли з собою національні рецепти і забезпечили успіх цієї страви в усьому світі. Найпопулярніша піца братів Лоренсо за інгредієнтами сильно нагадує Маргариту, різниця між ними тільки в розмірі — нью-йоркська Маргарита така ж тонка, але діаметром рази в 2-3 більше традиційної італійської.

Капрічоза, Ростіні та інші піци

Практично всі піци мають в основі свого рецепта класичну Маргариту. Наприклад, піца Капрічоза, популярна в Італії і в багатьох інших країнах, готується з тіста, томатного соусу, сиру (на цьому схожість з Маргаритою закінчується), грибів і шинки. Та ж Капрічоза, тільки ще й з перцем і ананасами називається Ростіні. Піцу Пірат готують з сиром, куркою і соусом на основі естрагону. А в піці Болоньєзе використані ті ж продукти, що і в пасті з однойменною назвою — дрібні шматочки м’ясного фаршу, томати, цибуля, оливки і сир твердих сортів.

Секрет популярності піци полягає в такому розмаїтті її начинок, що ви ніколи не втомитеся від її смаку. Будете готувати піцу в домашніх умовах, візьміть будь-який рецепт і залиште тільки ті інгредієнти, які подобаються вам і вашим гостям.