Страхувальні системи

04.05.2020

Страхувальна система з’єднує людину з мотузкою, карабінами, точками страховки та іншими елементами страхувального ланцюга. Вона виконує дві основні задачі: приймає на себе силу ривка при зриві і служить для зручного закріплення на ній необхідного спорядження.

Страхувальна система Terra Incognita з’єднує людину з мотузкою, карабінами, точками страховки та іншими елементами страхувального ланцюга. Вона виконує дві основні задачі: приймає на себе силу ривка при зриві і служить для зручного закріплення на ній необхідного спорядження.

Розрізняють три типи страхувальних систем:

  • нижня обв’язка;
  • верхня або грудна обв’язка;
  • повна обв’язка.

Нижня обв’язка. Найбільш затребувана в альпінізмі, скелелазінні, гірському туризмі. У такій страхувальній системі зручно ходити, лазити або висіти на скелі. Вона не сковує рухів, мало важить і відмінно справляється зі своєю основною функцією — розподілом навантаження на тіло в момент ривка мотузки, викликаного зривом або падінням з висоти. Нижня обв’язка складається з поясного ременя, ножних петель, страхувального кільця, петель для навішування спорядження і регулювальних пряжок.

Нижні обв’язки бувають різними, в залежності від її призначення:

  • Обв’язки для скелелазіння. Призначені для лазіння в залі, на теплих скелях і для всіх видів спортивного скелелазіння. Ці обв’язки найпростіші і легкі. У них тільки одна точка регулювання — на поясі, а ножні петлі не регулюються. Завдяки цьому у таких обв’язок мінімальна вага, але підбирати їх потрібно точно за розміром.
  • Обв’язки для альпінізму і гірського туризму. Найбільш універсальні типи обв’язок. У них регулюється і пояс, і ножні петлі, а отже, їх можна використовувати і влітку і взимку.
  • Обв’язки для висотного альпінізму. Ці обв’язки мають найширший діапазон регулювань, аж чотири точки: дві на поясі і дві на ножних петлях.
  • Обв’язки для скітуру. Максимально полегшені і швидкоз’ємні страхувальні системи для пересування по льодовиках або не дуже складному рельєфу.

І ще, варто виділити жіночі варіанти систем — вони більш комфортні для дівчат. У них можна виділити два важливі технічні моменти: більш довгу страхувальну петлю, завдяки чому, така обв’язка краще сидить саме на жіночій фігурі. А по друге, інша форма поясного ременя, яка також забезпечує більш комфортну посадку на більш тонку жіночу талію.

Верхня обв’язка. Іноді нижньої обв’язки недостатньо. Найчастіше таке відбувається в гірському туризмі. Верхня обв’язка давно не використовується як окрема система страховки, так як більш-менш серйозний зрив в ній призведе до надмірного здавлення грудної клітини. І навіть якщо в момент ривка з людиною нічого не трапиться, то довго в ній провисіти не вдасться. Зараз верхню обв’язку використовують виключно в комплекті з нижньою.

Повна обв’язка. Повні обв’язки, зазвичай, використовують в трьох ситуаціях:

  • Для висотних робіт. Страхувальні системи для промальпа більш важкі і громіздкі, але при цьому забезпечують максимальну безпеку при зриві.
  • Для дітей. Малюкам до трьох років або тим, хто робить перші кроки в скелелазінні, потрібна повна обв’язка. Вона забезпечить безпеку і комфорт і не дасть дитині випасти при зриві.

І на сам кінець, пам’ятайте, що при виборі обв’язки в першу чергу варто визначитися для яких цілей вона вам потрібна. А далі довіритися своєму смаку і міряти. Страхувальна система от Терра Інкогніта повинна сидіти щільно, але комфортно. Петлі для ніг не повинні пережимати судини в стегні, але досить щільно сидіти по фігурі.