3 міфи про суші: встановлюємо правду щодо найвідомішої японської їжі

09.04.2021

Коли ми думаємо про японську кухню, то зазвичай в пам’яті зринають суші. Це лише підтверджує, наскільки популярною стала традиційна страва далекої східної країни. Однак часто люди все ще досить погано собі уявляють особливості приготування, подачі та споживання цієї страви. Якщо вас цікавлять суші Івано Франківськ, ми просто зараз виправимо кілька поширених помилок стосовно них.

Лише сира риба

Можливо, найбільш поширеним міфом є те, що суші обов’язково готують з необробленої риби. Насправді ж сира риба та м’ясо, які нарізають дуже тонкими шматочками, називаються сашимі. Суші – це метод приготування та подачі рису з оцтом та різними інгредієнтами. Це може бути копчена, солена, смажена, в’ялена риба тощо. Є навіть рецепти з сиром та м’ясом.

До речі, якихось особливих сортів риби для суші теж немає. Вона лише повинна бути свіжою та високоякісною. Найбільше цінується продукт, який є настільки безпечним, що його можна їсти без теплової чи будь-якої іншої обробки.

Це повсякденна їжа

Часто люди вважають, що японці їдять суші щодня. Але це приблизно те саме, що сказати, наче українці постійно споживають лише борщ зі сметаною та пампушками. В Японії дуже цінується збалансоване харчування. А воно було б неможливим, якби раціон складався лише з риби та рису. Зазвичай це все ж страва для вихідного дня, свята, зустрічі з друзями. Словом, для відпочинку та особливих випадків.

Соєвий соус, імбир та саке є обов’язковими

Ці доповнення до основної страви справді роблять трапезу більш наближеною до традиційного японського стилю. Однак без них суші не стають чимось іншим. Саке можна замінити яким завгодно алкогольним напоєм. Імбир використовується для очищення смакових рецепторів перед наступним шматочком їжі, тому й без нього можна обійтися. Соєвий соус робить смак страви більш гострим та насиченим, оскільки рис та риба досить пріснуваті. Але ви можете використати й інший соус чи взагалі обійтися без нього. Словом, експериментуйте і знаходьте свої улюблені поєднання.

І на додачу ще один міф – суші є дорогим задоволенням. Звичайно, якісні страви не можуть бути надто дешевими. Але й недоступними їх важко назвати. Це задоволення, яке принаймні інколи цілком можна собі дозволити.