7 традиційних видів піци з різних куточків Італії

10.04.2021

Сьогодні в усьому світі налічується безліч різновидів піци. Не усі традиційні італійські рецепти добре відомі за межами своєї батьківщини. Однак деякі з них ви можете скуштувати, оформивши замовлення на if.smaki-maki.com. Інші ж знайти за межами Італії (чи навіть окремих її регіонів) досить важко.

Піца Наполітана

Один з найвідоміших рецептів. Тісто готують з пшеничного борошна, дріжджів, солі та води. Вистоюється воно 24 години. Далі з нього вручну формують диск товщиною близько 3 мм. На нього викладають начинку та запікають протягом 90 секунд при 480 °С в печі на дровах. В результаті вдається отримати м’яку ніжну середину та високу хрусту скоринку. Саме такий рецепт у 2017 році був визнаний нематеріальною культурною спадщиною ЮНЕСКО.

Піца алла Пала

В перекладі з італійської alla pala означає «корж». Оригінальний рецепт придумати в римських пекарнях як спосіб використання залишків тіста для хліба. Пекарі розтягували його в довжину, покривали начинкою, запікали та подавали на дерев’яній лопатці. Тісто містить близько 80% води і запікається при 300 °С. В результаті основа є більш щільною та м’якою.

Піца Тонда Романа

Ще один рецепт родом зі столиці Італії. Відрізняється дуже тонкою скоринкою та видовженою формою. Начинка може бути будь-якою, але справжня Тонда Романа обов’язково хрумка. Вона навіть трохи схожа на крекери.

Піца аль Тальйо

Рецепт було придумано спеціально для продажу їжі на вулиці. Піцу випікають у великих формах, а потім нарізають прямокутними шматками. Ціну виставляють за шматок або за 100 г. За межами Італії ця піца особливо популярна у Аргентині, Уругваї та на Мальті. Це гарний спосіб швидко та смачно перекусити.

Піца Фріта

Ще одна варіація на тему вуличної їжі. Головна особливість рецепту полягає в тому, що тісто смажать, а не випікають. Ідея виникла через високі ціни на дрова після Другої світової війни. Кухарі вирішили, що економніше підсмажувати піцу на сковорідці. Для начинки ж використовували будь-які продукти, які вдавалося дістати.

Піца аль Паделіно

Випікається в маленьких круглих формах. Має товсту м’яку скоринку, яка трохи підрум’янюється. Інгредієнти можуть бути найрізноманітнішими – від в’яленого м’яса до моцарели.

Піца Сфінчоне

Сицилійська страва відрізняється товстою скоринкою та пишною консистенцією, що нагадує бісквіт. Піцу випікають у прямокутній формі. Для начинки використовують томатний соус, цибулю, анчоуси душицю та твердий сир з овечого молока. Посипають начинку панірувальними сухарями.