НОВИНИ від 07.04.2008

Як ставляться до гнучкого робочого графіку

Хоча менеджери й належать до переліку тих людей, які найбільш прихильно ставляться до гнучкого робочого графіку, все ж і серед них є двадцять відсотків противників тенденції тотальної гнучкості. Такі менеджери вважають, що гнучкий робочий графік несе потенційну загрозу протиріч і фаворизму.

Опитування 560 роботодавців, проведене американським інститутом корпоративної продуктивності (Institute for Corporate Productivity), виявило, що майже три чверті працівників, які прагнуть працювати за гнучким графіком, є вузькими спеціалістами. Саме для працівників такого типу гнучкий графік роботи видається найбільш продуктивним; за ними розмістилися люди, які виконують технічні та сервісні ролі в компанії.

Варто зауважити, що приблизно дві третини компаній, які взяли участь в опитуванні, сьогодні пропонують гнучкий час для старту та закінчення робочого дня, тоді як шість із 10-ти роботодавців пропонують неповний робочий день, а третина йде на так званий "стиснутий" тиждень.

При цьому дві третини опитаних відзначають, що такий гнучкий підхід до організації робочого графіку сприяє підвищенню моралі та мотивації працівників, призводячи до зниження відсотку плинності кадрів. Половина респондентів очікують, що вже протягом наступного року пропозиція гнучкого графіку роботи стане звичною справою для більшості компаній.

Втім, для багатьох менеджерів гнучкий графік роботи — лише вимушена незручність, яку вони терплять, стиснувши зуби. Менеджери переконані, що гнучкість на робочому місці перешкоджає ефективному управлінню та створює передумови для порушення посадових інструкцій та фаворизму. Чи не тому більше, ніж двом третинам роботодавців доводиться встановлювати перед "гнучкими" працівниками більш жорсткі дедлайни, та вимагати від них більш точних звітів про виконану роботу.

Щодо працівників, які прагнуть працювати за гнучкими умовами, то сьогодні до них частіше вдаються молодші співробітники. Варто відзначити також і те, що гнучкий графік часто виявляється більш привабливим для жінок, ніж для чоловіків.

Але в будь-якому разі можна очікувати, що з часом привабливість гнучкого підходу до організації найманої праці лише зростатиме.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1019


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua