НОВИНИ від 22.05.2008

HR — вимушене зло

Бажання HR-менеджерів потрапити до ради директорів у їхніх компаніях цілком зрозуміле. Але чому генеральні директори, які чудово знайомі зі статистикою, що лише кожен п'ятий директор із персоналу успішно справляється з викликами управління людьми і талантами, дозволяють HR-менеджерам займати місце за директорським столом?

Опитування, в якому взяло участь більше 600 HR-менеджерів та більше 100 управлінців, чия діяльність не пов'язана зі сферою HR, проведене американським Human Capital Institute спільно з виробником програмного забезпечення Vurv Technology, засвідчило, що HR-лідери часто не здатні успішно справлятися зі своїми функціями управління талантами у середовищі бізнесу.

Лише 22% з опитаних HR-лідерів були визнані експертами у сфері управління талантами, зважаючи на не завжди сприятливі тенденції глобалізації, аутсорсінгу, інтеграції та фінансового тиску.

Протягом тривалого періоду функція HR у компанії вважалася необхідним злом. Але сьогодні, зважаючи на перехід від індустріальної до інформаційної економіки, потреба потужного управління талантами дала HR-менеджерам виняткову можливість позбавитися своєї "брудної" репутації та стати одним із найцінніших ресурсів у компанії.

"Добре те, що сучасні HR-менеджери вже хоча б розуміють потребу впровадження концепцій управління талантами у їхніх компаніях, — стверджує Алан Швеєр, виконавчий директор Human Capital Institute та один з авторів дослідження. — Але прірва між розумінням та ефективністю залишається дуже значною. І сьогодні працівникам сфери HR потрібно навчитися відповідати вимогам, які стоять перед ними".

Дослідження також ідентифікує інші проблематичні питання, які стосуються сфери управління персоналом. Наприклад, сьогодні сім із 10-ти HR-відділів намагаються всіма можливими способами уникнути ризиків, замість того, щоб свідомо брати їх на себе.

Проте, є і позитивні тенденції. Наприклад, дві третини респондентів вважають, що відділ управління персоналом надзвичайно необхідний компанії і виконує в ній дуже важливу функцію. При цьому майже шість із 10-ти директорів із персоналу звітують безпосередньо генеральному директорові компанії, що позитивно впливає на роботу відділу.

Але попри всі позитивні тенденції, професіоналам слід приготуватися, що протягом найближчого часу проблеми, пов'язані із залученням та утриманням талановитих кадрів, лише поглибляться. І якщо HR-менеджери не будуть готові до цього — компанії може очікувати значний спад.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1031


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua