НОВИНИ від 19.08.2009

Топ-менеджери почали проявляти оптимізм

Схоже, економіка нарешті починає виходити зі стану кризи. Одне з останніх досліджень показало, що керівники сьогодні проявляють вищий рівень впевненості та готові збільшувати розміри інвестицій у різні сфери. І хоча закінчення цього року швидш за все ще буде доволі нелегким — дослідження компанії Conference Board дійсно почало помічати перші ознаки оптимізму. Особливо, коли генеральним директорам пропонується оцінити перспективи майбутніх шести місяців.

Оцінка впевненості топ-менеджерів, яка проводилася компанією Conference Board, брала до уваги аналіз відповідей 100 бізнес-лідерів на різних етапах. Так, за даними цього дослідження, було виявлено, що рівень оптимізму серед них зріс до 55 одиниць, порівняно із 30 у останній чверті минулого року.

"Рівень оптимізму серед генеральних директорів зріс — і сьогодні це особливо очевидно. Втім, навіть при новонабутій впевненості у завтрашньому дні, економіка і далі продовжує залишатися доволі слабкою", — розповідає Лін Франко (Lynn Franco), представник ради директорів Consumer Research Center.

"Серед директорів, які вже в наступному році очікують збільшення прибутків, більшість вважають скорочення витрат основним рушієм цього процесу".

Приблизно третина респондентів переконані, що умови суттєво покращилися порівняно зі станом, який був шість місяців тому.

Оцінюючи свою галузь, бізнес-лідери також висловлюють куди менше песимізму. При тому, що чверть із них стверджують, що умови покращилися (порівняно з лише 1% у минулій чверті).

Роблячи прогнози на наступні шість місяців, генеральні директори висловлюють навіть більший оптимізм. Більше, ніж половина з них — 55% — очікують, що економічні умови суттєво покращаться протягом наступних шести місяців (три місяці тому цей показник складав менше 20%).

Серед цих оптимістів більше, ніж половина вважає, що скорочення витрат у кінцевому результаті призводить до зростання прибутків, тоді як третина говорить про зростання ринку/вимог як основного джерела їхнього покращення.

Лише 7% респондентів назвали рушієм зростання технології.

Але перш, ніж захоплено радіти відновленню економічного процвітання, потрібно глянути правді у вічі — за даними консалтингової компанії Ernst & Young дві третини менеджерів до сих пір сфокусовані здебільшого на виживанні (що, на щастя, менше, порівняно з показниками минулого кварталу, коли про те саме думали три чверті управлінців).

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1156


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua