НОВИНИ від 12.02.2010

Рейтинг оптимізму/песимізму підприємців 2010

Аудиторсько-консалтингова компанія Grant Thornton International (GTI) опублікувала щорічну доповідь про показники оптимізму/песимізму підприємців на 2010-ий рік. Відповідно до неї підприємці світу в 2010-му році очікують росту річного обороту і не мають наміру підвищувати ціни продажів.

За оцінками GTI, найвищий індикатор оптимізму був зареєстрований у підприємців Чилі, Індії, Австралії, В'єтнаму й Бразилії (перевищує +70%). Найбільш різка зміна настрою була зафіксована в бізнесменів Гонконгу — з -49% в 2009-му році до +64% в 2010-му.

На іншому кінці рейтингу перебувають багато європейських країн, які продовжують залишатися песимістами із приводу майбутнього.

Зокрема в Італії, Данії, Фінляндії та Франції даний показник становить +9%. Нижчі позиції займають Греція та Ірландія: -23% і — 42% відповідно. Іспанія (-56%) і Японія (-72%) зберегли свої позиції в рейтингу найпесимістичніших країн світу, хоча й тут був намічений деякий ріст у порівнянні з попереднім роком.

У порівнянні з даними ВВП країн в 2009-му році Міжнародного валютного фонду ті країни, які змогли уникнути спаду економіки (наприклад, Австралія, Китай, Індія і В'єтнам) або постраждали від кризи менше (Бразилія, Гонконг, Канада і Нова Зеландія), опинилися у верхній частині рейтингу.

У звіті також говориться, що очікування підприємців із приводу збільшення своїх оборотів оцінюється в +40%, що є найвищим показником серед тенденцій розвитку бізнесу. Відповідно до доповіді, очікується також ріст прибутковості (+29%) і обсягів інвестицій у заводи та техніку (+31%).

За словами Алекса Магбіта (Alex MacBeath), керівника GTI по лінії послуг для підприємств приватного сектора, це припускає, що в період економічного спаду підприємці стали більш гнучкими й ефективніше витрачають кошти. Це дозволяє їм знижувати ціни, забезпечуючи при цьому ріст річного обороту і, що найважливіше, прибуток. "У той час, коли світова економіка відновлюється після кризи, можна буде спостерігати, що багато підприємств, одержавши уроки, підуть до економічного підйому", — відзначив він.

Що ж стосується очікувань зайнятості на 2010-ий рік, то європейські бізнесмени є більшими песимістами, ніж бізнесмени інших країн. Зокрема, у Європі зафіксований показник на рівні -1%, у той час як в Азії та Латинській Америці він становить +33% і +42% відповідно.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1211


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua