НОВИНИ від 11.08.2010

Як подолати проблему складності?

Світ стає все більш мінливим, непевним та складним. Не дивно, що деяким генеральним директорам довольні складно справлятися з проблемами, і багато хто з них визнає, що ні вони, ні їхні організації попросту не готові до боротьби з ними.

Яким же чином реагувати на основні виклики сьогодення, з якими, за результатами дослідження IBM's Institute for Business Value, доводиться стикатися керівникам компаній? За даними звіту, в якому відображені відповіді більше 1500 генеральних директорів компаній різних розмірів із 60-ти країн, керівники компаній особливо часто страждають від "складності".

Вісім із 10-ти генеральних директорів, які взяли участь в опитуванні, очікують, що оточення продовжуватиме ставати дедалі більш складним протягом наступних кількох років, і лише менше, ніж половина, має хоча б якісь припущення щодо того, як справлятися з цією складністю?

В серці "складності" лежить зростаюча взаємопов'язаність економік, підприємств, суспільства та влади, а також особливо вразливий економічний клімат. Ще більше підсилюють цю ситуацію технології, які і є основною причиною взаємопов'язаності.

Для організацій "складність" означає, що бізнес-модель та підходи до праці можуть раптово змінитися. В той же час ідентифікація сфер для майбутнього зростання залишається надзвичайно важливим фактором, хоча водночас і дуже складним. При цьому більшість керівників компаній вважають, що поступових еволюційних змін сьогодні замало для того, щоб ефективно розвиватися. Сьогодні необхідне щось не менше, ніж революція, для того, щоб змінити стан справ. А для неї, в свою чергу, потрібен абсолютно новий тип лідера. При цьому самі керівники "наділяють" такого лідера організаційною спритністю, а його основною компетенцією називають креативність.

При розстановці генеральними директорами пріоритетів щодо найбільш важливих якостей лідера в нових економічних умовах, креативність була визнана найважливішою шістдесятьма відсотками респондентів. Вона обійшла такі важливі фактори як честність (більше 50%) та здатність мислити глобально (майже третина).

Чому саме креативність? Тому що креативні лідери можуть легко пристосовуватися до нових умов і знаходити нові, більш ефективні способи взаємодії з клієнтами, партнерами та співробітниками. Окрім цього, креативні лідери більш підготовлені до радикальних змін у своїх бізнес-моделях, готові приймати на себе розумні ризики та обожнюють шукати нові ідеї, продовжуючи при цьому інновації у сфері власного управління та комунікації.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1253


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua