НОВИНИ від 15.04.2005

Україна одержала національну рейтингову шкалу

Міжнародна рейтингова компанія Standart & Poor's оголосила про запуск національної шкали кредитного рейтингу Standart & Poor's в Україні. Про це 14 квітня оголосив на прес-конференції директор Standart & Poor's у країнах СНД Олексій Новіков.

За його словами, національна шкала створена з урахуванням особливостей внутрішнього фінансового ринку і забезпечує більшу диференціацію місцевих емітентів за рівнем кредитного ризику, ніж міжнародна шкала Standart & Poor's. Новіков підкреслив, що національна шкала оцінює ступінь кредитних ризиків у порівнянні з іншими українськими емітентами. Національна шкала має стандартну градацію із приставкою ua.

У 2001 р. Standart & Poor's привласнило Україні міжнародний рейтинг по зобов'язаннях у національній й іноземній валюті В+ /стабільний/В (за шкалою компанії це означає ймовірність середньої частоти дефолтів 31,5%). Привласнений Україні рейтинг за національною шкалою — uaAA.

Керівник юридичного департаменту Європейського підрозділу Standart & Poor's Йєн Белл відзначив, що національна шкала Standart & Poor's не має ніякого відношення до тієї шкали кредитних рейтингів, що затверджує уряд України. "Наша компанія орієнтується винятково на ринок, а не на вимоги уряду", — сказав він.

Белл підкреслив, що Standart & Poor's не в захваті, коли рейтингова компанія підпадає під сферу впливу яких-небудь регуляторних органів, оскільки всіляке ліцензування й одержання дозволів дає їм можливість впливати на процес надання рейтингів.

Представник компанії відзначив, що в Україні вони не зіштовхувалися з такими діями держорганів. Він також сказав, що компанія не може заборонити українським регуляторним органам привласнювати Standart & Poor's якийсь статус або включати у свої списки, але це "не дає їм права здійснювати функції нагляду й давати поради".

Представник Standart & Poor's повідомив, що ціни на послуги компанії в Україні будуть порівнянні із цінами в країнах європейського регіону. Вартість привласнення рейтингу за міжнародною шкалою і національною приблизно однакова, але якщо емітент хоче одержати відразу два рейтинги, він одержить істотну знижку.

Новіков повідомив, що Standart & Poor's вже привласнило й опублікувало міжнародні рейтинги 4-х українських емітентів, ще низка рейтингів перебуває в роботі. (Для порівняння — в Росії, де компанія працює з 1998 р., Standart & Poor's привласнило близько 100 міжнародних рейтингів і 50 національних). Директор Standart & Poor's у СНД повідомив, що Україна — третя країна СНД, в якій компанія ввела свою національну шкалу (після Росії в 2000 р. і Казахстану в 2004 р.). Новіков також відзначив, що офіс компанії знаходиться в Москві, а окремий офіс в Україні Standart & Poor's відкривати не планує.

Міжнародна рейтингова компанія Standart & Poor's має 41 підрозділ в 21-й країні світу, в яких працюють більше 5 тис. співробітників. Компанія є частиною корпорації McGrow-Hill Companies. Standart & Poor's підтримує більше 900 національних кредитних рейтингів у 12-ти країнах світу.

Джерело — "Деловая неделя".

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=586


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua