НОВИНИ від 28.05.2008

Проводите скорочення? Не забувайте про тих, хто залишається!

Разом із розвитком глобалізаційних тенденцій, збільшується і потреба скорочення витрат, а іноді — навіть звільнення частини персоналу компанії. Бізнес стає дедалі більш жорстким? Але чи здатне скорочення посприяти зростанню конкурентоспроможності компанії?

Після більш ніж десятирічного зростання керівники починають розуміти, що далеко не всі їхні підлеглі однаково корисні для компанії. Але проводячи скорочення, вони часто забувають про мотивацію тих людей, які залишаються у компанії і повинні продовжувати працювати на її благо. Як наслідок — від невдало проведеного скорочення компанія може втратити набагато більше, ніж набути.

Дослідження, проведене консалтинговою компанією Katzenbach Partners, виявило, що більшість проектів скорочень не приносять жодної користі для компанії, оскільки роботодавці забувають про мотивацію тих, хто залишається на робочих місцях.

"Коли для компанії настають «важкі» часи керівники вдвічі більше повинні перейматися рівнем мотивації своїх співробітників. Адже тільки працівники із високим рівнем мотивації здатні «витягнути» компанію із «ями» та надати їй додатковий поштовх для розвитку, — стверджує Йон Каценбах (Jon Katzenbach), засновник та голова Katzenbach Partners. — Адже ті співробітники, які залишилися на своїх робочих місцях повинні працювати «на», а не «проти» наявної у компанії корпоративної культури".

Результати дослідження збігаються з даними фінського опитування, проведеного на початку року, яке виявило, що працівники, які зуміли "пережити" період скорочення, можуть страждати від психічного розладу та потерпати від надмірного рівня стресу.

Проте, останнє дослідження Katzenbach Partners переконливо доводить, що навіть під час економічного спаду та необхідності скорочення персоналу, працівники можуть ефективно виконувати свої обов'язки. Основне завдання полягає в тому, щоб у них була мотивація працювати на благо компанії, а також почуватися частиною корпоративної культури.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1032


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua