НОВИНИ від 25.08.2009

Менеджери середнього віку виявилися найбільш вразливими перед обличчям рецесії

Недарма вважається, що як індикатор кризи безробіття завжди відстає від інших. Може трапитися так, що більшість індикаторів економічного стану компанії, такі як фінансовий добробут та вартість акцій, вже пішли вгору, тоді як скорочення, пов'язані з реструктуризацією персоналу тільки починаються.

За даними нового дослідження, проведеного бізнес-школою Wharton, якщо економічна криза закінчиться у цьому році, то покращення у сфері працевлаштування та зниження рівня безробіття можна буде спостерігати не раніше 2013-го. При цьому найбільш вразливими виявляються менеджери середнього віку (тобто ті, кому виповнилося 40-50 років).

Програшна ситуація, у якій опинилися менеджери середнього віку, за словами професора Френсіса Діеболда (Francis Diebold), директора Financial Institutions Center, пояснюється тим, що ці люди зазвичай дорожчі, ніж молодші менеджери і при цьому їм не вистачає високотехнічних навичок, які схоплюються буквально на льоту тими, кому ще не виповнилося 30-ти. А саме ці навички виявляються особисто критичними у часи економічного спаду.

Працівники, які потрапили під скорочення та були звільнені часто не можуть зайняти ідентичну позицію в іншій компанії, навіть якщо така з'являється, оскільки попит на посади дуже значно перевищує пропозицію.

Серед людей 45-ти років або більше рівень безробіття складає 6,9%, порівняно з 3,4% у липні 2008-го року. По суті цей показник є чи не найвищим за весь час моніторингу. Для порівняння, під час рецесії 2001-го року він зумів досягнути лише 4,6%.

На думку Метью Фрідмана (Matthew Freedman), професора Cornell University, це вказує на те, що хоча управлінські навички завжди будуть користуватися попитом, у деяких сферах менеджерам середнього віку буде досить складно отримати роботу, оскільки наразі вони виглядають менш привабливо, ніж їхні молодші колеги. "Люди 40-50-ти років, які потрапили під скорочення, змушені з сумом констатувати скорочення попиту на навички, які вони розвивали протягом тривалого часу".

Втім, не все так погано. Як стверджує віце-президент National Association for Business Economics Лін Різер (Lynn Reaser): для людей, які у свої 40-50 років залишилися без роботи, це хороший шанс переосмислити свої пріоритети і, можливо, зайнятися тим, про що вони мріяли вже давно, але не могли собі цього дозволити.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1159


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua