НОВИНИ від 25.01.2010

Виняткові лідери цінують людей понад усе

Стереотип, що так звані "жорсткі" лідери, які намагаються все контролювати і ставляться до людей як до інструменту, досягають кращих результатів у часи економічної кризи, розвіяно. Як виявилося, набагато більш ефективними є лідери, які сповідують протилежний підхід і над усе цінують своїх колег та підлеглих. Саме вони досягають найбільш значних результатів.

Дворічне дослідження, проведене інститутом The Work Foundation, виявило, що найефективніші лідери мислять і діють систематично, завжди тримаючи в полі зору "велику" картину. Всю свою увагу вони зосереджують на людях та стосунках.

Саме таким лідерам вдається бути впевненими у власних силах і при цьому зберігати повагу підлеглих, оскільки вони ніколи не зазнаються і не використовують свою владу для того, щоб принизити когось чи показати власну вищість. Вони добре знають про свої сильні сторони та точки впливу і завжди використовують це на користь співробітників та організації.

Дослідження базувалося на 250 глибинних інтерв'ю, які проводилися в шести відомих компаніях (BAE Systems, EDF Energy, Guardian Media Group, Serco, Tesco та Unilever). Аналізувалися поведінкові відмінності між лідерами, які сприймалися їхніми безпосередніми підлеглими та менеджерами, як "хороші", і ті, про яких говорили, як про "виняткових, найкращих".

Таким чином стає зрозуміло, що для подальшого розвитку лідерам, які зазвичай орієнтуються на цифри та цілі, потрібно змінити свою свідомість і почати більше уваги приділяти людям і стосункам.

"Виняткові люди орієнтуються на людей, їх ставлення до роботи та залученість у процес. Вони разом створюють візію та стратегію. Замість проведення постійних нарад, в яких аналізується досягнення тих чи інших числових цілей, вони намагаються краще зрозуміти та вивчити своїх людей, їхню мотивацію тощо", — пояснює Пенні Темкін (Penny Tamkin), одна з авторів дослідження.

Іншими словами, ті лідери, які розуміють, що лише реальна внутрішня мотивація співробітників здатна суттєво підвищити результативність праці, виступають справжніми рушіями компанії і спроможні досягнути виняткових результатів.

"Саме вміння зміцнити зв'язок між лідерами та людьми, а також між людьми та відчуттям їхньої цілі — визначає виняткове лідерство. Вміння завжди працювати взаємовигідно та з повагою — впливає позитивно не лише на співробітників, але й на організації", — додає Темкін.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1206


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua