НОВИНИ від 26.05.2010

Війна за таланти чи війна за баласт?

Після затяжної економічної кризи глобальна економіка нарешті почала відновлюватися. Це дуже приємна новина для більшості світових бізнесів. Втім, у кожній бочці меду, є своя ложка дьогтю — разом із покращенням економічних умов, компанії почали втрачати свій персонал, до якого, ставилися під час кризи, м'яко кажучи, прохолодно. Як наслідок, близько двох третин топ-менеджменту компаній та близько 80% лінійних менеджерів виявилися цілковито розчарованими у своїх організаціях то готовими за будь-якої зручної нагоди змінити місце роботи.

Інститут Economist Intelligence Unit (EIU), проаналізувавши ситуацію на ринку праці, визначив, що компанії сьогодні як ніколи перебувають під ризиком руйнування бази талантів та довгострокового падіння ефективності праці тих спеціалістів, які залишаться у компаніях. Численні скорочення персоналу та урізання компенсаційних пакетів, які здійснювалися під час кризи, зіграли злий жарт із роботодавцями. І тепер, коли економічна ситуація починає налагоджуватися, довіру персоналу втрачено.

Якщо додати до цього зростання попиту на топ-менеджерів та різке скорочення кількості кандидатів зі студентської лави — стає очевидним, що без правильних стратегій та розвитку талантів компанії опиняться у надзвичайно складному положенні.

Приблизно третина із 400 опитаних менеджерів визнали, що мотивація у їхніх компаніях перебуває на надзвичайно низькому рівні і керівництво очікує втрати ключових людей, тоді як насправді потрібно розширювати кількість талантів. Чотири з 10-ти респондентів призналися, що вже сьогодні відчувають нестачу талантів.

Турбує і той факт, що якщо 16% лінійних менеджерів вважають свій персонал повністю мотивованим та залученим у робочий процес, то серед топ-менеджменту цей показник складає 38%. А це, в свою чергу, вказує на розрив між дійсністю та тим, що думають керівники компаній.

44% респондентів говорять про значні труднощі при спробі найняти талановитих працівників. І це при тому, що кожен другий опитаний стверджує, що їхня компанія планує підвищити кількість персоналу (зокрема — ключового) протягом найближчого року.

Висновок зі всього сказаного вище лише один — компаніям потрібно вже сьогодні працювати над стабільним розвитком талантів, орієнтуючись у першу чергу на довгостроковий результат.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1234


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua