НОВИНИ від 07.10.2010

Переважна більшість компаній відчуває труднощі із залученням талановитих співробітників

Переважна більшість компаній в усіх куточках світу стикаються із труднощами залучення ключових співробітників і талановитих працівників. Втім, за даними дослідження, проведеного компанією Towers Watson спільно з WorldatWork виявило, що ці труднощі носять різний характер у різних країнах та економіках.

Зокрема, дослідження показало, що численні скорочення та намагання зекономити на персоналі найгірше вплинуло на працівників, посиливши стрес від роботи та похитнувши і без того слабку мотивацію. Як наслідок — компанії починають переосмислювати свої програми оцінки та розвитку співробітників та те, яким чином вони залучають, утримують та мотивують свій персонал.

За даними дослідження, приблизно дві третини (65%) компаній у всьому світі та більше, ніж половина (52%) американських компаній стикаються з проблемами залучення працівників, які б володіли критичними для бізнесу навичками. Шість із десяти (61%) компаній у світі та 45% американських компаній говорять про подібні проблеми, пов'язані з залученням високоефективних талановитих співробітників. Цікаво, що компанії у більшості регіонів відзначають порівняно менші труднощі із утриманням співробітників, ніж із їхнім залученням. Всього 21% компаній у світі стикається з проблемами утримання співробітників, тоді як у США цей показник ще нижчий — 11%.

"Бізнес-клімат впливає як на пропозицію так і на попит на ключових талановитих співробітників та здатність компаній приваблювати та наймати талановитих працівників, — говорить Лаура Сейджен (Laura Sejen), представниця Towers Watson. — Навіть у тих економіках, які постраждали найменше, попит на талановитих співробітників багатократно перевищує пропозицію".

Вплив політики скорочення витрат на працівників

Економічна криза змусила багато компаній вдатися до скорочення витрат, що в свою чергу вплинуло на зарплатню, розмір бонусів та компенсаційні пакети працівників. Хоча, звісно ж, можна простежити регіональні відмінності щодо протікання цих процесів. Дослідження відзначає, що компанії у США обрали найбільш агресивний підхід — більше 60% компаній вдалися щонайменше до чотирьох інструментів скорочення витрат. Такі дії не могли не вплинути на співробітників: шість із десяти (61%) працівників признаються, що їхнє навантаження зросло, а 53% стверджують, що постраждала їхня здатність справлятися зі стресом, пов'язаним з роботою. Половина (50%) наголосили, що такі дії роботодавців мали негативний вплив на мотивацію працівників та їхню готовність робити більше заради компанії, а також дотримуватися балансу між роботою та особистим життям.

Підвищений фокус на управління талантами

Опитування відзначило, що організації готові підвищувати фокус на лідерство, планування наступності та кар'єрний розвиток протягом 3-х років. У відповідь на запитання про пріоритети управління талантами 62% визначили наявність працівників, які володіють критичними навичками і здатні замінити людей на найвищих посадах у випадку відходу тих від справ. 60% наголосили на будівництві внутрішнього центру розвитку талантів.

За інформацією Chief Learning Officer.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1274


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua