НОВИНИ від 05.10.2011

Влада робить нас жорстокими... Особливо, якщо не вистачає статусу

Нове дослідження, проведене University of Southern California та Stanford University спільно з Kellogg School of Management, виявило, що індивіди, наділені владою, але з недостатнім рівнем статусу, більш схильні до приниження інших. Таким чином можна зробити висновок, що комбінація влади та відсутності статусу часто виявляється "токсичною".

Для перевірки своїх припущень автори дослідження провели експеримент зі студентами, яким було запропоновано взяти участь у бізнес-симуляції. Їм випадковим чином було запропоновано ролі або з високим статусом "Розробник ідей", або з низьким "Працівник". Після цього студентам було запропоновано вибрати із переліку 10 видів діяльності ті різновиди робіт, якими слід займатися іншим учасникам. Деякі види діяльності були більш принизливими, ніж інші.

Експеримент продемонстрував, що "індивіди з високим рівнем влади, але низьким статусом, обирають для своїх партнерів більш принизливі види діяльності, ніж ті особи, чий статус є вищим або відповідає їхньому рівню влади".

Можливо, результати дослідження зможуть пояснити інші експерименти, які проводилися у 1970-их роках, і в яких учасників умовно розподілили на "охоронців" та "в'язнів". В цьому випадку "охоронці" теж були наділені владою, але не користувалися повагою в очах інших учасників. Як наслідок, "охоронці" ставилися до "в'язнів" з особливою принизливістю.

Безперечно, результати цього дослідження можуть бути дуже корисними для практики сучасного бізнесу. Адже нерідко на керівні посади в компаніях потрапляють люди, які отримуючи формальну владу не отримують належного статусу, і ставлення до них серед підлеглих може бути доволі зневажливим. В результаті страждають самі підлеглі та компанія в цілому.

Простіше кажучи, ніхто не любить усвідомлювати себе в низькому статусі. А влада дає таким людям змогу реагувати на ці неприємні відчуття конкретними діями, які зазвичай виявляються принизливими для підлеглих.

Дослідження також показує, що сама по собі соціальна ієрархія не веде до приниження тих, хто знаходиться нижче на "драбині" статусів. Іншими словами, влада далеко не завжди робить людей жорстокими, і один той факт, що хтось володіє владою чи має низький статус ще не означає, що ця людина погано ставитиметься до інших. Але поєднання цих двох факторів призводить до негативних наслідків та бажання принизити собі подібних.

Найбільш ефективний спосіб виправити подібну ситуацію — виховувати в компанії культуру поваги незалежно від статусу чи посади. Автори дослідження наголошують: "повага нівелює негативні почуття щодо низького статусу та спонукає людей при владі ставитися до своїх колег більш позитивно".

За інформацією Chief Learning Officer.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1364


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua