НОВИНИ від 13.03.2023

Нове дослідження MIT показує вражаюче зростання продуктивності праці «білих комірців» завдяки ChatGPT

Науковці Шаккед Ной (Shakked Noy) і Вітні Чжан (Whitney Zhang) із Массачусетського технологічного інституту (MIT) нещодавно опублікували захоплююче дослідження впливу ChatGPT на продуктивність «білих комірців». І, варто визнати, результати виявилися досить вражаючими.

Нове дослідження MIT показує вражаюче зростання продуктивності праці «білих комірців» завдяки ChatGPT

Команда попросила 444 «білих комірців» виконати завдання з написання та редагування текстів у сферах маркетингу, підготовки грантів, аналізу даних та управління персоналом, а потім розділила групу на дві частини: одну, яка використовувала ChatGPT, і другу, яка не використовувала. Після виконання 20-30-хвилинних завдань, які, на їхню думку, є репрезентативними для цих функціональних сфер, їхню роботу «оцінювали» фахівці, які працюють у цих сферах. Команда враховувала швидкість результату, його якість, а також фактичну роль, яку відігравав ChatGPT (замінював, доповнював чи заплутував роботу).

Результати виявилися досить вражаючими.

Група, яка використовувала ChatGPT, виконувала завдання на 37% швидше (17 хвилин на виконання проти 27 хвилин) із приблизно однаковими оцінками (рівень якості), і коли працівники повторювали свої завдання для покращення, якість роботи груп, які використовували ChatGPT, зростала значно швидше. Іншими словами, ChatGPT дійсно пришвидшив роботу без шкоди для якості, а потім полегшив «швидке покращення роботи» за допомогою цього інструменту.

Вплив на продуктивність

Рисунок 1. Вплив на продуктивність

Дослідники пішли далі: вони попросили учасників виконати певний обсяг роботи за фіксований час, а також показали, що «обсяг виробництва» збільшився, тоді як якість роботи залишилася майже незмінною.

Потім вони попросили учасників «повторити» свою роботу, щоб покращити якість, і знову група ChatGPT перевершила своїх колег. Як видно з наступної діаграми, команда, якій допомагали, спочатку отримала вищу якість, а після кількох ітерацій обидві групи почали зближуватися. Це вірно, незважаючи на те, що 68% групи ChatGPT надали результати лише одного запиту, що по суті говорить про те, що ChatGPT значно зменшує зусилля (тобто люди не повторюють багато ітерацій, щоб отримати все кращу і кращу відповідь).

Вплив на оцінки та час у початковому розподілі балів

Рисунок 2. Вплив на оцінки та час у початковому розподілі балів

Як ChatGPT генерує ці дивовижні результати? Команда також запитала людей, «для чого вони використовують ChatGPT», і виявила наступне. Інструмент дещо скорочує мозковий штурм, значно скорочує час на створення чорнових варіантів, але потім більш активно використовується під час остаточного редагування. Іншими словами, це система, яка значно прискорює «перший драфт» і «початкові висновки» частини роботи, а потім використовується трохи інтенсивніше для остаточного редагування.

І це ще не все. Коли респондентів запитували про їхню власну самооцінку навичок написання текстів, «готовність платити» та «отримана цінність» були майже однаковими для «поганих авторів» та «хороших авторів». Іншими словами, ChatGPT допомагає «поганим авторам» стати хорошими, а «хорошим авторам» — рухатися швидше і, можливо, стати кращими!

Вплив на структуру завдань і потребу в навичках

Рисунок 3. Вплив на структуру завдань і потребу в навичках

І ось найдивовижніший висновок з усіх. Респонденти, які використовували ChatGPT, сказали дослідникам, що готові платити щомісячну плату в розмірі 0,5% від своєї зарплати, щоб отримати доступ до цього інструменту! Для працівника, який заробляє $100 000 на рік, це дорівнює майже $500 на місяць за користування цією системою. Отже, Microsoft має тут багато можливостей для бізнесу.

За матеріалами Josh Bersin

Ілюстрація: unsplash.com

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1617


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua