НОВИНИ від 26.10.2006

Нестача знань змушує Європу грати другорядну роль

Недостатня кількість інвестицій в освіту та знання призводить до того, що європейська економіка відстає від американської. Це особливо очевидно, коли йдеться про технологічний прогрес. Європейці завжди знаходяться на крок позаду американців.

Нове дослідження, проведене дослідницьким інститутом Великобританії Work Foundation, стверджує, що європейські країни можуть похвалитися "економікою знань". Їхній освітній рівень дуже високий (можливо, навіть вищий, ніж у США), а 40% європейських працівників працюють у закладах, пов'язаних із освітою. Проте, Європа ніколи не могла досягнути такого ж рівня економічного зростання, як США. Частково через те, що інвестиції у знання завжди були дуже слабкими. Особливо цю різницю відчутно, коли йдеться про сповільнення технологічного прогресу.

Ті країни, які зробили більший внесок у "знання" — дослідження та розвиток, інформаційні та комунікаційні технології, вища освіта та ін. — сьогодні отримують кращі результати та більш динамічну економічну систему. Проте, дослідження показує, що інвестицій самих по собі може виявитися замало. Здатність компаній ефективно впровадити технологічні інновації — також дуже важливий фактор економічного зростання та продуктивності.

За час 1994-2004 рр. у 15-ти країнах Європейського Союзу частка ВВП, яка витрачається на дослідження та розвиток, збільшилися лише на 0,1%. А у таких країнах, як Франція, Великобританія, Нідерланди та Ірландія, навіть зменшилася. Для порівняння, у 2004-му році США інвестували у дослідження та розвиток 2,7% ВВП своєї країни, в той час як у Євросоюзі цей показник складав лише 1,9% ВВП.

Ян Брінклі (Ian Brinkley), керівник програми економії знань у Work Foundation, стверджує, що країни сьогодні готові збільшувати інвестиції у знання, більше того — мають можливість покращити саму якість знань та продуктивність освіти в цілому.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=838


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua