НОВИНИ від 16.07.2007

Фондові опціони — стимул для обману

Генеральні директори і топ-менеджери, які отримують компенсацію відповідно до результатів компанії, постійно перебувають під спокусою штучного завищення фінансової позиції компанії та вартості її акцій, виявило нове дослідження.

Джаред Гаріс (Jared Harris) із Darden Graduate School of Business Administration, University of Virginia, та Філіп Бромілі (Philip Bromiley) з Merage School of Business, University of California доводять, що топ-менеджери, які отримують прибуток в залежності від вартості акцій своїх компаній, отримують прямий стимул для обману.

"Фондові опціони призводять до бажання штучно завищити вартість акцій компанії. Таким чином топ-менеджмент отримує нагоду обманним шляхом підняти свою компенсацію, — пояснюють дослідники. — Саме тому деякі управлінці схильні фальсифікувати фінансові результати діяльності компанії".

Дослідження вказує на два фактори, які в кінцевому результаті призводять до фальсифікації фінансових даних. Такими факторами є низька ефективність та конкурентоспроможність компанії, яка не дає організації підвищити вартість акцій законним шляхом, а також високий відсоток компенсації керівників, який базується на фондових опціонах.

"Компенсація генеральних директорів, яка базується на вартості акцій компанії, сягає мільйонів, а іноді — десятків мільйонів доларів. Цього цілком достатнього щоб стимулювати обман у середовищі топ-менеджменту", — розповідає професор Бромілі.

Дослідження вказує на те, що кожен десятий фінансовий звіт у компаніях пов'язаний із не зовсім чесним аналізом даних чи протизаконними практиками. За п'ятирічний період дев'ять відсотків компаній хоча б один раз стикалися із обманом при звітуванні вищого керівництва. І це при тому, що більшість таких обманів залишається таємницею і так ніколи й не потрапляють на суд широкої публіки. Тому про реальну кількість подібних злочинів можна лише здогадуватися.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=947


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua