Чим корисні овочі та фрукти для організму

30.04.2024

Рослинна їжа відіграє важливу роль у харчуванні людини. Саме вона забезпечує організм необхідними вітамінами, вуглеводами, органічними кислотами й мінеральними речовинами. Виходячи з цього, варто зазначити, що купувати свіжі овочі та фрукти просто необхідно. Вони повинні становити основу нашого раціону, щоб підтримувати нормальне функціонування організму.

Овочі та фрукти – джерело здоров’я, молодості та краси

Правильне вживання фруктів та овочів сприятливо впливає на організм, покращуючи функціонування всіх життєво важливих процесів, у тому числі метаболізм. Це сприяє поліпшенню самопочуття, здоров’я, зовнішнього вигляду та настрою загалом.

Щоденне споживання овочів рекомендується з наступних причин:

  • запобігання розвитку безлічі захворювань та пом’якшення негативного впливу ліків;
  • регулювання роботи нервової системи й легке засвоєння без значних енерговитрат, що, своєю чергою, допомагає впоратися з почуттям голоду та спраги;
  • постачання енергії організму та надання відчуття бадьорості;
  • насичення мікроелементами, необхідними для загального здоров’я;
  • допомога в зниженні ваги та регулюванні травлення;
  • очищення організму від шлаків та токсинів;
  • насичення антиоксидантами, які уповільнюють процеси старіння;
  • підтримка розумової активності;
  • зміцнення імунітету.

Важливою є також антибактеріальна активність фітонцидів, що містяться в часнику, цибулі та цитрусових. Споживання цих продуктів у період застуди сприяє пригніченню дії патогенних бактерій та зниженню кількості мікробів у порожнині рота.

Про що говорить колір фруктів та овочів

Овочі та фрукти забезпечують людський організм не лише вітамінами, а й мінеральними елементами, зокрема залізом, магнієм, фосфором, кальцієм, калієм та ін. Крім того, вони містять органічні кислоти та ефірні олії, які сприяють поліпшенню травлення, готують організм до перетравлення важчої їжі та підвищують засвоєння риби та м’яса.

Замовити фрукти та овочі можна, орієнтуючись і на колір, який вказує на їхні основні властивості. Наприклад, жовті містять багато каротиноїдів, які сприяють зміцненню серцево-судинної системи людини, а помаранчеві багаті на бета-каротин, потужний антиоксидант з антираковими властивостями (морква, манго, гарбуз, обліпиха та інші).

Щоб завжди залишатися здоровим і мати відмінне самопочуття, рекомендується споживати від 4 до 5 порцій овочів та фруктів. Кожна порція має становити приблизно по 80 грамів.