Як вступити до вищого навчального закладу Польщі — перелік простих кроків

25.01.2016

Спеціально для талановитих та активних абітурієнтів, які бажають здобути освіту в Польщі, ми розповімо про декілька простих кроків, які допоможуть втілити вашу мрію – поїхати на навчання до Польщі та отримати європейський диплом. Пройти весь шлях від вибору університету в Польщі (детальніше на сторінці: Університети польщі) до поселення майбутнього студента в гуртожиток допоможуть працівники проекту «Moja Edukacja». Цей проект є міжнародним, він створений польською компанією та спрямований на допомогу українським абітурієнтам для здобуття вищої освіти в Польщі. Що потрібно абітурієнту аби потрапити до провідного польського університету? Давайте розглянемо це питання.

Університети Польщі

Перш за все, необхідно заповнити анкету з персональними даними, яку пропонують представники проекту «Моя Едукація» на своєму сайті. Серед основних запитань анкети будуть стояти персональні дані абітурієнта, контактні номери телефонів, а також місце проживання. Майбутній студент повинен вказати інформацію щодо здобутої освіти, вказати обраний ВНЗ Польщі. У разі, якщо ви ще не визначилися з вищим навчальним закладом Польщі та спеціальністю, перейдемо до другого кроку.

Якщо ви точно не певні, яку спеціальність краще обрати, можна отримати кваліфіковану консультацію представників проекту. Спеціалісти підберуть максимум можливих варіантів, з яких молодий абітурієнт із задоволенням вибере найбільш привабливий для себе варіант.

Представники проекту охоче порадять вам найкращі варіанти навчання в Польщі та за кордоном. Врахуйте: проектом налагоджено офіційну співпрацю з більш ніж 500 державними та приватними ВУЗами Польщі, отже вибір буде непростим. Необхідно враховувати місце розташування університету, вартість навчання, можливість проживання у гуртожитку та безліч інших моментів.

Четвертим кроком після обрання бажаного університету в Польщі є формування усіх необхідних документів та подання їх безпосередньо представникам «Моя Едукація». Лише після цього відбувається укладання договору між абітурієнтом та представниками проекту. Варто відзначити, що попередні кроки, тобто допомога у обранні вищого навчального закладу та спеціальності, є безкоштовними для майбутнього студента. Це є підтвердженням якості послуг міжнародного проекту.

Наступним, найбільш приємним кроком для абітурієнта та його батьків, є зарахування на навчання в Польщі у обраний ВНЗ. Розглянемо ще декілька питань щодо вступу, з якими найчастіше зіштовхується молодь.

Навчання в Польщі

Хто може навчатись у Польщі? Традиційно, найчастіше для здобуття освіти у Польщі звертаються випускники українських шкіл. Проте не лише вони можуть претендувати на навчання у цій країні. Польща запрошує студентів, які уже отримали диплом бакалавра в українському ВУЗі, для продовження освіти на магістратурі в Польщі. За бажання можна також отримати другу вищу освіту з будь-якої обраної спеціальності. Отже ви бачите, що польські колеги створюють всі умови, аби навчання в Польщі для українців було максимально комфортним.

Ознайомчі візити до ВНЗ Польщі. Обрати один з декількох університетів Польщі для українців можна за допомогою ознайомчих візитів. Що вони передбачають? Це поїздки до обраних ВНЗ тривалістю в декілька днів, під час яких абітурієнт має можливість ознайомитися з умовами навчання в університеті, поспілкуватися з викладачами та студентами, переночувати в гуртожитку. Також можна ознайомитися з комп’ютерним забезпеченням університету, його лабораторіями, технічною базою, що особливо важливо при вступі на технічні спеціальності.

Як за короткий проміжок часу підтягнути знання польської мови? Звичайно, найкращим варіантом буде відвідування курсів польської мови безпосередньо в Польщі, проте є можливість пройти такі курси в Україні. Є два варіанти навчання – відвідування літньої або зимової мовної школи. Такий процес триває близько двох тижнів. У разі, якщо навчання проходить у Польщі, майбутні студенти мають змогу швидше пристосуватися до умов, які чекають на них у майбутньому. У абітурієнтів з’явиться можливість поспілкуватися зі студентами обраного ВУЗу, уже на цьому, початковому етапі, завести нові знайомства. Такий курс буде максимально ефективним, оскільки абітурієнт опиниться в умовах, коли у кожному магазині, на базарі, у кафе та інших закладах доведеться спілкуватися саме польською мовою. Якщо навчання буде проходити в Україні, вам не вдасться закріпити отримані знання, поки ви не попадете у мовне середовище. Одразу після приїзду буде проведене тестування, яке дасть змогу виявити ваш рівень володіння польською мовою. Залежно від цього, школярі розподіляються за групами, кожна з яких буде працювати з кваліфікованим викладачем, носієм мови. Завершується курс тестуванням, після успішної здачі якого школяр отримує сертифікат про рівень володіння польською мовою. Окрім навчання, школярі будуть активно задіяні у екскурсіях, різноманітних оздоровчих заходах.

Підводячи підсумок, можна зазначити, що співпраця з проектом «Moja Edukacja» значно спрощує кроки абітурієнта для вступу до престижного ВНЗ Польщі. Про це свідчать численні коментарі студентів, схвальні відгуки їх батьків.