ГДЗ на 12 балів і їх позитивна роль в навчанні

17.11.2017

Головною дискусією навчального року — як для батьків учнів, так і для вчителів — залишається використання школярами збірників готових домашніх завдань. У мережі ведуться постійні дискусії про це між вчителями та батьками. А ось діти на тему ГДЗ зовсім не сперечаються, адже їх влаштовує те, що збірники є загальнодоступними. Більшість мам згідні з користю таких шпаргалок, оскільки програма дуже складна для дітей, а вчителі стверджують протилежне – потрібно заборонити школярам користуватися ГДЗ через те, що вони приносять шкоду навчанню. Кожен з них по-своєму правий, але розглянемо ситуацію більш глибоко.

Вчимося розбиратися в темах самостійно

Однозначно, роль готових домашніх завдань в житті школяра позитивна. Головне, дати можливість всім учням навчитися користуватися ними правильно. Перший хороший результат полягає в тому, що школяр вчиться самостійно користуватися літературою і виокремлювати із загального найпотрібніше. Такі навички корисні не тільки протягом навчання, а й у дорослому житті. Яскравий приклад — коли ГДЗ складаються не тільки з короткої відповідь, але і покрокового пояснення результату. Відкривши його, учень звертає увагу на нюанси в роз’ясненні завдання, запам’ятовуючи їх і отримуючи практичний досвід в подібних завданнях.

З чіткого пояснення відповіді дитина вчиться знаходити ті самі моменти, які раніше сама не розуміла. Якби учень намагався розібратися без додаткового матеріалу, навряд чи йому б вдалося швидко досягти успіху. Наявна серйозна проблема, яку озвучують батьки — складність програми не дає іншого виходу, окрім застосування готових відповідей. Але робити це з розумом допоможе 12baliv.com.ua, адже саме тут хід кожного рішення пояснюється вичерпно та доступно.

Крім полегшення в вивченні нового матеріалу, онлайн збірники з відповідями допоможуть повторити теми минулих років, необхідні при підготовці до підсумкових екзаменів, контрольних і самостійних робіт, а також олімпіад. На порталі «12 балів» можна відкрити ГДЗ онлайн до будь-якого предмету і класу. Часто старшокласники стикаються з ситуацією, коли досліджуваний розділ предмета вимагає знань попередніх класів, тому в такому випадку знадобляться електронні підручники та приклади рішень.

Економія часу за допомогою «12 балів»

Повернімося до первинного призначенням збірників готових ДЗ — допомога при виконанні домашніх завдань. Вчителі проти них, оскільки вважають дуже шкідливим бездумне списування. Так вважаємо і ми, а мета освітнього ресурсу — підвищити показники успішності. Тому при виконанні домашніх завдань слід звернутися за підказкою лише в ході самостійного рішення, якщо з’явилися сумніви. Подивившись на відповідний етап рішення у відповідях, школяр знайде свою помилку раніше, і йому не доведеться переписувати заново всю відповідь — економляться розумові сили і час. Навіть найкращому учневі не завадить переконатися в правильності своєї відповіді і звірити її з ГДЗ. Це виключить ймовірність неправильно вирішеного домашнього завдання.

Хоча користь готових ДЗ цілком очевидна і багато хто з цим згоден, все ще стоїть питання шкоди від неправильного їх застосування. І не дарма, адже факт списування залишається і кожен для себе сам вибирає, для чого застосовувати збірник з відповідями. Велику роль в цьому відіграють батьки, які в силах змінити думку дитини щодо навчання. Школяр, який розуміє, що результатом виконання ДЗ і освіти загалом є здобуття знань, не буде переписувати. Досвідчений учитель відразу розуміє, коли завдання виконане самостійно, а якщо, то хорошої оцінки не буде. Висновок — необхідно використовувати правильні методи застосування готові домашні завдання, і негативної сторони у них не буде.