Вишивка бісером

11.07.2018

Вишивання бісером — це корисне і не дуже важке проведення часу. За один вечір можливо виготовити щось дійсно унікальне для себе та на подарунки для друзів. Раніше вишивка бісером була дуже популярна у заможних громадян. Нею прикрашали одяг, створювали ікони, пасхальні та весільні рушники. Зараз бісером прикрашають джинси, блузки, сумки, чохли для мобільних телефонів, але традиція вишивання весільних та пасхальних рушників, так ікон залишилася.

Перед тим, як почати вишивати бісером, варто ознайомитися с деякими рекомендаціями.

Бісер

Бісер в деяких крамницях можливо придбати на вагу. Щоб не купувати більш чим потрібно, попередньо варто підрахувати необхідну кількість бусинок по схемі: в одному грамі близько 50 бусин. Щоб малюнок на канві мав охайний вигляд, потрібно підібрати бісер одного розміру. Для вишивання зазвичай використовують керамічні та скляні бусини різних кольорів, які мають зручні отвори. Керамічний бісер складається з міцного матеріалу, який не втрачає колір. До речі, скляний бісер завжди прозорий.

Нитки

Для вишивання бісером краще придбати спеціальні бавовняні чи шовкові нитки. Це важливо тому, що таки нитки не розтягуються під час роботи, та не рвуться з часом. Альтернативою э різні синтетичні, наприклад, поліестерові нитки та нитки з шаром із воску. Якщо вишивка однотонна, то колір ниток слід підбирати до кольору тканини або бісера.

Голка

Для того, щоб було зручніше вишивати бісером, необхідно придбати гостру, тонку голку, що має маленьке вушко. В іншому випадку протягувати бусинки буде важко. У спеціалізованих крамницях такі голки позначають номером 12. Вони часто гнуться і ламаються, тому слід придбати відразу  декілька штук.

Тканина

Для вишивки можливо використовувати будь-яке сукно. Для правильного натягу канви, краще її накрохмалити або змазати спеціальним розчином. Щоб його приготувати, треба розмішати цурок в невеликий кількісті води. Льняну або бавовняну канву використовують як основу для вишивання, не видаляючи її після завершення роботи. Синтетична канва підходить для вишивання бісером на одязі. Якщо вишивка буде проводитися на ворсистій тканині, то канву потрібно використовувати з виносної сторони. В підсумку, бусини будуть пришиті до лицевої частини, а завдяки канві, можливо зберегти охайний малюнок. Слід запам’ятати, що по закінченню роботи канва не повинна видалятися.