Чому бухгалтерьскі послуги так важливі для кожного підприємства?

31.08.2018

Бухгалтер — це права рука керівника, спеціаліст займається контролем за грошима компанії, проведенням фінансових операцій, оформлення документів щодо фінансової звітності. Бухгалтерські послуги є духе важливі для кожного підприємства, тому керівники намагаються найняти на роботу досвідчених, з належною освітою, чесних фахівців. Для малих підприємств вистачить одного бухгалтера, великі фірми утримують цілий відокремлений відділ для ведення фінансових справ компанії.

Що входить до обов`язків бухгалтера?

Бухгалтер відповідає за те, щоб всі розрахунки на підприємстві були проведені вчасно, з точним додержанням всіх вимог законодавства. Бухгалтерський відділ має точно знати, куди і на що витрачаються гроші компанії.

Основні обов`язки бухгалтера:

  • Відображати усі фінансові та господарські операції в податковому та бухгалтерському обліку.
  • Составляти та своєчасно обновляти баланс матеріально-технічних цінностей підприємства.
  • Складати доповіді про звітний баланс підприємства з вказанням долі активів та пасивів у ньому.
  • Нараховувати зарплату співробітникам підприємства, утримувати з неї всі податки та збори.
  • Розробляти заходи стосовно раціонального використання ресурсів підприємства та мінімізації затрат. Сюди входить контроль за належною фінансовою дисципліною на підприємстві.

Додаткові обов`язки бухгалтера:

  • Проводити річну інвентаризацію.
  • Відновлювати кадрові документи.
  • Представляти інтереси компанії в податкових органах.
  • Консультувати керівництво стосовно правильності оформлення документів с конрагентами.

Перед початком роботи на підприємстві бухгалтер знайомиться з посадовою інструкцією та підтверджує підписом свою згоду з нею. Бухгалтер зобов`язаний досконало знати Статут компанії.

Автоматизація бухгалтерських процесів

До сфери діяльності професійного бухгалтера входить використання новинок у сфері автоматизації бухгалтерського обліку. Для цього налагоджуються партнерські зв`язки з надійними партнерами з автоматизації процесів збору та обробки інформації. Важлива конфіденційність та захист даних — досвідчені бухгалтери не зберігають інформацію на кінцевих пристроях, а відразу переводять її у хмарні сервіси. Автоматично створюються резервні копії, які захищені від вірусів і інших шкідливих програм.

Кваліфікація працівників

Складні та відповідальні операції мають виконувати фахівці, які підтвердили свій професійний рівень отриманням міжнародних сертифікатів CAP, CIPA, IFA. Професійний бухгалтер вищої категорії має не тільки бути добре обізнаним у сфері фінансів. На нього покладається обв`язок слідкувати за змінами в законодавстві, бажано регулярно проходити тренінги підвищення кваліфікації. Наприклад, в Академії професійного бухгалтера.

Аутсорсінг в бухгалтерії

Нова форма організації процесу надання бухгалтерських послуг. Полягає в укладанні домовленості з компанією-аутсорсером на ведення бухгалтерії підприємства. Вноситься фіксована плата за надання послуг, вона залежить від обсягу робот. Після цього компанія-аутсорсер стає відповідальною за бухгалтерські справи на підприємстві.

Для організації ведення бухгалтерії залучається та кількість персоналу, яка буде необхідна для вирішення всіх нагальних справ по фінансам підприємства. Кількість залученого персоналу може варіюватися в залежності від обороту компанії, сезону, навантаження тощо.

Переваги для власника підприємства очевидні: не треба витрачати час на пошук персонала та перевірку його професійних здібностей. Також відпадає потреба в контролі за діяльністю бухгалтерів. Всім цим буде займатися компанія-аутсорсер.