Освіта в Італії

26.11.2018

Для багатьох українців із введенням безвізу з країнами Євросоюзу перспектива навчання в тамтешніх вишах стала ще більш привабливою. Значна кількість абітурієнтів сьогодні обирає для навчання Італію. Цьому не варто дивуватися, адже перший університет на теренах Європи був заснований саме в Італії, а точніше – у Болоньї ще в далекому 1088 році. Наразі освіта в Італії представлена десятком приватних університетів та 45 державними вишами. Слід зауважити, що університети на Апеннінському півострові мають досить широку автономію.

Взагалі-то навчання в італійських вищих навчальних закладах для іноземців дещо обмежена. Але українським абітурієнтам слід відвідати сайт mudra.ua – вища освіта за кордоном з цією компанією стає набагато доступнішою. Треба розуміти, що для прийому до вишів громадян країн, що не входять до складу Європейського союзу, кожен університет має певну квоту. На це треба звертати особливу увагу під час вибору вишу для вступу.

Деталі вступу до італійських університетів

Для вступу до італійського університету українському абітурієнту буде замало стандартного навчання у школі. На Апеннінах вступ передбачає попередню освіту протягом 12 років. Тобто спочатку треба ще закінчити мінімум два курси навчання у вітчизняних технікумах чи вишах. Але приватні університети в Італії дозволяють абітурієнтам із СНД претендувати на вступ вже після закінчення середньої школи.

Також варто розуміти, що при прийомі студентів на спеціальності типу інженерії, медицини, архітектури та деяких інших абітурієнту доведеться скласти вступні іспити. Якщо вступник не має мовного сертифікату, то він додатково складатиме іспит з італійської мови.

Як зазначається на сайті https://mudra.ua/, документи до тамтешніх університетів слід подавати через консульску службу посольства Італії у квітні-червні, або ж напряму, якщо юнаки вступають до приватних університетів. До пакету документів входять:

  • оригінал документу про освіту;
  • завірена та перекладена італійською його копія;
  • довідка з оцінками;
  • заповнена анкета та фотографії.

Один іноземний абітурієнт може претендувати на вступ лише до одного університету. Результати щодо вступу стають відомі вже в серпні.

Особливості навчання

Вища освіта в Італії передбачає трирічне навчання у бакалавраті, один-два роки навчання у магістратурі та навчання у докторантурі. Кожен студент самостійно несе відповідальність за своє навчання. Він може складати власний графік занять. Як правило, викладачі не фіксують відвідування. Навчальний рік поділяється на три семестри, за підсумками кожного з яких проводяться іспити. При цьому студенти мають право перенести свій іспит на більш пізній термін та перескласти його декілька разів, якщо не вдалося вперше.

Говорити про цінність дипломів італійських вишів не варто, адже це й так всі розуміють. Загалом, розуміння цих нюансів отримання вищої освіти в Італії дозволить українським абітурієнтам досягти своїх мрій і все таки вступити у бажаний виш на Апеніннах.