Різновиди штучної трави для спортивних майданчиків

26.11.2018

Штучний газон на даний момент є досить популярним матеріалом, який використовується в багатьох сферах життєдіяльності. Перш за все, він являє собою рулонний матеріал на текстильній основі. Він складається з покритих латексом поліпропіленових та поліетиленових волокон, які схожі на стебла трави. З’єднуються ці волокна за допомогою еластичної основи.

Штучна трава вперше була розроблена в Бостоні, США, в 1965 році. Хоча насправді всі основи для створення штучних газонів існували ще в 30-их рр. XX сторіччя, коли хімічні технології досягли рівня, достатнього для виробництва синтетичних килимових покриттів. Штучна трава виробляється на тафтинговій машині. Перевагою цього верстату є те, що на ньому можна одночасно шити нитками двох кольорів, прокладаючи таким чином розмітку. Сучасні тафтингові верстати комп’ютеризовані, тобто в програму закладений макет, згідно з яким формується полотно поля.

Класифікація за типом засипки

Це покриття поділяється за типом волокна та засипки. До першого покоління штучної трави відносять незасипну траву з низьким ворсом. Її висота складає 4-8 міліметрів. Вона нагадує звичайне килимове покриття та використовується в якості декоративного газону.

Спортсменам більш відома штучна трава другого та третього покоління – напівзасипна та засипна відповідно. Напівзасипний газон являє собою траву, до якої додається пісок. Чим більше піску, тим поле жорсткіше та краще відскакує м’яч. Цей газон є основою спортивного майданчику для гри в теніс, волейбол, гандбол, хокей на траві та міні-футбол. В той же час штучна засипна трава з висотою ворсу 50-70 міліметрів засипається, окрім піска, ще й гумовим гранулятом. Цей газон призначений спеціально для гри у футбол. Замовити його можна в компанії «КонтрактПол» на сайті https://contractpol.ua/catalog/sportivnye_pokrytiya/vid_pokrytiya-is-iskusstvennaya_trava/.

Різновиди покриття за типом волокон

За типом волокон штучну траву поділяють на фібрильовану та монофіламентну. В першому випадку волокна більш широкі та мають поздовжні надрізи. Їх розчісують спеціальною щіткою, за рахунок чого створюється подоба кореневої системи, яка утримує засипку всередині поля. Але слід розуміти, що через механічні навантаження структура фібрильованої трави швидше руйнується.

А от монофіламентна трава більш міцна, адже в цьому випадку волокна не розщеплюються, вони цілісні. В її основі лежать блокополімерні волокна, що виробляються методом екструзії. Ущільнення відбувається за рахунок ребер жорсткості. Обирати той чи інший вид штучного газону варто з урахуванням власних фінансових можливостей (фібрильована трава коштує дешевше) та навантажень, яким буде піддаватися трава.

Розуміння цих та інших особливостей штучної трави допоможе обрати найбільш прийнятний тип газону для облаштування спортивного майданчику.