Щодо державних аукціонів

07.02.2019

Державні тендери до недавнього часу мали цілком визначене забарвлення з точки зору громадськості. Велика кількість зловживань, порушень та несправедливих рішень мала місце на фоні навмисного приховування детальних аспектів здійснення закупівель. Вся інформація щодо них залишалася прерогативою самих замовників та вузького кола обраних учасників, які наче формували своєрідний елітний клуб з відсутністю доступу для сторонніх. Ця дискримінація, що методично реалізовувалася із року в рік, стала причиною того глибокого скепсису та недовіри, яку люди відчували, коли чули словосполучення «державні закупівлі». Такий стан речей міг продовжуватися довго, адже всіх, хто брав у цьому участь, схема влаштовувала. Проте корупційна та тіньова процедура закупівель активізувала лише деградаційні механізми та йшла в розріз з поняттям розвитку і покращення. Як це не дивно, але в країні залишалися люди, які справді задумувалися про розвиток та повну трансформацію торгового портрета України в очах іноземних партнерів та світу в цілому.

Було вирішено діяти на основі антонімів. Якщо мова йшла про відсутність справедливої конкуренції, то слід було забезпечити її наявність. Тут відразу ж виникала наступна перепона – камерний набір постачальників, той самий елітний клуб без доступу для інших. Було необхідно дати зелене світло абсолютно всім постачальникам, які прагнули позмагатися за право прийняти участь у державному тендері. Вони мали б кардинально змінити думку щодо державних закупівель та подавати пропозиції без страху та упередження. І останнє. Беручи до уваги те, що всі ці кроки не несли б ніякої користі, якби про них ніхто не дізнався, необхідно було повністю винести державні аукціони на світло. Щоб всі охочі могли бачити, що тут все насправді, що кожна дія реалізується за правилами, що тут вже нема місця для порушень. Зробити непрозоре прозорим. Ця місія і була покладена в основу системи Prozorro.

Поступово всі вищевказані завдання було виконано. Звичайно, це було справою не одного дня і навіть не одного місяця. Проте поступовий перехід на повністю прозору схему давав все більше плодів з кожним етапом. Постачальники та учасники почали задавати все більше уточнюючих питань та все більше залучатися до сучасної процедури державних торгів. Як зареєструватися в Прозоро, як розмістити тендер, як подати пропозицію, що треба знати і чого уникати – питання породжували відповіді та дискусії. Зараз Prozorro – справжня українська гордість, визнана на міжнародному рівні.