Як проходить операція по видаленню катаракти

08.08.2019

На сьогоднішній день найпопулярнішими видами хірургії катаракти є: факоемульсифікація катаракти і екстракапсулярна екстракція катаракти з імплантацією ІОЛ. Обидва ці оперативні втручання проводяться під місцевим наркозом. Детальніше про операцію катаракти на сайті http://oculus.lviv.ua/likuvannya-katarakti/ МЦ Oculus.

операція катаракти у львові

Факоемульсифікація катаракти з імплантацією ІОЛ. Принцип операції полягає в тому, що хірург через розрізи рогівки в 2-3 мм вводить ультразвукової інструмент, розбиває їм речовина кришталика і видаляє його залишки мікрохірургічним отсосом. Після цього в звільнився кришталикових мішечок імплантує згорнуту в трубочку штучну лінзу, розправляє її і центрує. Операція триває в середньому 10-20 хвилин. Шви не накладаються. Знеболювання забезпечується за рахунок попереднього закапування анестезуючих крапель.

Як підготуватися до операції катаракти

Після огляду очей хірургом і рішення способу оперативного втручання, пацієнт отримує список необхідних лабораторних аналізів і консультацій інших лікарів. Адже хірургічна операція навіть такого маленького органу, як око, є великим навантаженням для організму, і офтальмохірургдолжен бути впевнений, що людина витримає, а його очей швидко і без ускладнень заживе.

За 3-5 днів до операції, необхідно буде закопувати антибактеріальні краплі, щоб мінімізувати ризик інфікування очей.

Що відбувається в операційній

Перед операцією анестезіолог закопує краплі або вводить знеболюючий препарат в нижню повіку під око.
Ви будете в свідомості, але нічого не відчуєте завдяки анестезії.

Вас запросять лягти на кушетку в операційному залі і вкриють стерильними серветками.

Навколо очі приклеюється стерильна плівка, хірург налаштовує мікроскоп і приступає до операції.

Ваші повіки і брову оброблять антисептиком, потім повіки зафіксують спеціальним розширювачем, щоб виключити мимовільне моргання. Якщо Вам проводять хірургічне втручання тільки під дією крапель, офтальмолог обов’язково попередить про те, щоб Ви постійно дивилися вгору на світло і не водили оком. При ін’єкції під очей, він буде нерухомий, не хвилюйтеся, це пройде разом з дією анестезії.

операція катаракти

Після операції катаракти

На Ваш очей буде завдано загоює гель і захисна пов’язка. Коли дія анестезії закінчиться, Ви можете відчувати помірну дискомфорт і біль в оці. Ці неприємні відчуття знімаються знеболюючими препаратами. Перед тим, як виписати додому, Вас проінструктують, як очищати і правильно закапувати краплі в око.

Як швидко відновиться зір?

Ваш зір почне поліпшуватися через кілька годин після операції і остаточно відновиться через місяць. Результат після операції залежить, перш за все, від вихідного стану очі. Так як за каламутним кришталиком не проглядається очне дно, офтальмолог може судити про сітківці і зоровому нерві толь за результатами додаткових досліджень — томографії, периметрии (оцінці бокового зору) і УЗД очі. Якщо Ви тривалий час страждаєте на цукровий діабет, у Вас є глаукома, це може погіршити прогноз і післяопераційний результат Вас може не задовольнити.

Повторні огляди

Ваш хірург призначить вам дні для повторних оглядів. Вони потрібні для спостереження за динамікою загоєння очі і відновлення зору. Також Ваш офтальмолог скаже вам, коли Ви зможете водити автомобіль.
Чи буду я користуватися окулярами?

Якщо Ви користувалися окулярами до операції, Вам необхідно буде коригувати рецепт, з урахуванням післяопераційного результату. Як правило, ІОЛ підбирають так, щоб пацієнт бачив максимально добре вдалину — до 100%. Якщо у Вас була на прооперованому оці короткозорість, Спільно з офтальмологом Ви приймаєте рішення, на скільки коригувати короткозорість для того, щоб добре бачити в окулярах обома очима. Як правило, в такій ситуації, зберігаю невелику короткозорість. Це допоможе Вам як і раніше читати без окулярів. Якщо ваш зір завжди було хорошим, його постараються максимально відновити. Ви так само, як і до операції, будете читати в окулярах, але змініть силу оптичного скла для прооперованого ока. Ви можете змінити рецепт через 4-6 тижнів після операції.

Догляд після операції

Ваш хірург проконсультує Вас про обмеження від щоденних занять.
Що можна робити-Приходити на повторні огляди, регулярно закопувати краплі, одягати сонцезахисні окуляри на вулиці, дивитися телевізор, робити не важку роботу по дому

Від чого варто утриматися-Терти і торкатися до ока немитими руками, піднімати тяжкості, довго стояти в нахиленому положенні, гуляти у вітряну погоду, не допускати попадання в око миючих засобів.

Можливі ускладнення

На сьогодні хірургія катаракти є рутинною і щодо безпечною процедурою. Ваш офтальмолог порекомендував Вам видалити помутнілий кришталик і поставити штучний, так як потенційна користь і поліпшення зору значно перевищують можливі ускладнення. Але, як і всі хірургічні маніпуляції, видалення катаракти також має ряд побічних ефектів і ускладнень.

Побічні ефекти:

  • Запалення очей (увеїт). Воно проявляється значним почервонінням і болем в оці. Очні краплі і протизапальні уколи під очей можуть вирішити цю проблему.
  • Біль в оці: самостійно проходить за кілька днів.
    ускладнення:
  • Розрив капсулярної сумки під час видалення катаракти- в це випадку ІОЛ спеціальної моделі підшивається до райдужці в передній частині очі.
  • Обмеження склоподібного тіла (прозорого гелю, яким наповнений очей) в просвіт зіниці. Хірург його видаляє. ІОЛ, підшита до райдужці, не дозволить йому далі зміщуватися.
  • Внутріочна кровотеча: очей маленький орган і одна крапля крові межі розсмоктуватися тижнями, тому також вимагає невідкладної хірургічної допомоги.
  • Післяопераційна інфекція: це дуже серйозний стан, що загрожує як оці, так і організму в цілому. Вимагає негайної масивної антибіотикотерапії в умовах стаціонару.
  • Зміщення ІОЛ з капсулярною сумка. Вимагає хірургічного втручання.
  • Помутніння задньої частини капсулярною сумки. Цей процес протікає повільно, протягом місяців або років.

Він проявляється ущільненням, витончення і втратою прозорості капсули, що призводить, в свою чергу, до зниження зору, як при катаракті. Це ускладнення можна усунути нехірургічним способом, за допомогою лазера.