Найкращі країни у плані корпоративного податку

23.10.2019

Податкове законодавство України складне та й заплутане. Підприємства сплачують десятки податків за підвищеними ставками. Будь-які помилки при розрахунку податкової бази караються штрафами. Податківці штрафують український бізнес за порушення правил ведення книг обліку розрахункових операцій (КОРО). Навіть своєчасне подання звітності в електронному вигляді не рятує українських підприємців.

Базовими Законами України у сфері оподаткування є: «Про систему оподаткування», «Про податок на додану вартість», «Про оподаткування прибутку підприємств», «Про податок з доходів фізичних осіб». Також деякі податки та порядок їх стягнення додатково регулюються Декретом Кабінету Міністрів України «Про місцеві податки та збори», Законом України «Про загальнодержавне пенсійне страхування» та іншими, які встановлюють ставки податків та зборів з зарплати й з фонду оплати праці інструкціями та роз’ясненнями ДПА України. Зміни, як правило, також містяться у щорічному Законі України «Про Державний бюджет на … рік.»

Додатково підприємствам незалежно від форми власності доводиться виконувати вимоги численних контролюючих інстанцій, дотримуватися валютного законодавства, перераховувати обов’язкові неподаткові платежі. Підсумок – на розвиток бізнесу практично не залишається грошей. Немає можливості відкривати філії, надавати нові послуги населенню. Розв’язанням проблеми може стати реєстрація компанії в офшорі, наприклад, на островах Мен, Маврикій або Гернсі. Цікаві умови для співпраці надають ОАЕ, Сент-Вінсент й Гренадіни. В Україні якість законодавства та судової системи набагато гірша, аніж в юрисдикціях офшору. І як результат – багато компаній використовують офшорні юрисдикції, щоб вивести право володіння на свої активи за кордон. Тоді якщо буде судовий розгляд, є змога працювати у найякіснішому правовому полі.

Далі ми розглянемо, в яких юрисдикціях встановлено мінімальний корпоративний податок, чи існують обмеження на ведення бізнесу, чи можливе найняття номінальних засновників.

Об’єднані Арабські Емірати

Невелика держава на сході Аравійського півострова широко відома не тільки значними запасами нафти. Тут можна зареєструвати офшорну компанію на дуже вигідних умовах:

  • відсутній валютний контроль. Держава не перевіряє, звідки надходять дирхами або долари на розрахункові рахунки, й на що їх витрачають.
  • перекази за межі країни не лімітовані, отримання спеціальних ліцензій не потрібно;
  • дозволені усі види діяльності, крім банківської та страхової. Не можна керувати капіталами третіх осіб;
  • інформація про власників закрита, не потрібне ведення бухгалтерського обліку та надання звітності;
  • кількість засновників (фізичних та юридичних осіб) не обмежена. Можливе найняття номінальних засновників й керівників;
  • мінімальний статутний капітал – 1000 AED;
  • діяльність можна вести у будь-якій країні світу, крім, безпосередньо, ОАЕ;
  • податки офшорні компанії не платять.

В ОАЕ можна відкрити компанію з «нуля» або купити чинну з готовою клієнтською базою. У будь-якому випадку до ведення справ підключається реєстраційний агент – посередник між організацією та урядовими структурами.

Також, у Дубаї існують вільні економічні зони, які були створені для сприяння інвестиціям. Зони пропонують сучасні офіси, розвинену IT-інфраструктуру, цілодобову охорону, магазини. Можливостями економічних зон вже скористалися такі відомі компанії, як Facebook, Google, Microsoft й LinkedIn.

Острів Мен

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В Ірландському морі знаходиться невеликий за площею острів Мен, що входить у Британську співдружність. Він не є частиною Великобританії, але у веденні останньої – усі питання, що стосуються зовнішньої політики та оборони. Усередині острова усі важливі питання вирішуються двопалатним парламентом.

Острів Мен є привабливим місцем для беттінгових компаній та онлайн-казино, завдяки тому, що тут можна отримати міжнародну ліцензію грального бізнесу й відсутній корпоративний податок. Перевагами нульового оподаткування вже встигли скористатися засновники платіжної системи Neteller, онлайн покер-рум PokerStars та навіть космічна компанія Excalibur Almaz.

При прийнятті рішення про відкриття офшорної компанії, необхідно знати наступне:

  • розрахунки всередині острова ведуться в англійських фунтах стерлінгів;
  • документація – англійською або менською мовами. В основі законодавства – Англійське право;
  • валютний контроль відсутній. Банки не перевіряють, звідки надходять гроші;
  • фінансова документація зберігається за адресою, вказаною при реєстрації, інша – у будь-якій точці земної кулі. Не регламентується місце проведення зборів акціонерів;
  • ведення бухгалтерського та податкового обліку обов’язково. Подання звітності до контролювальних інстанцій – на вимогу;
  • корпоративний податок перераховується до бюджету у розмірі 10% за умови, що прибуток одержаний від операцій у межах острова. У всіх інших випадках податки не сплачуються;
  • відкриття компаній типу Resident LLC, Limited Partnership не передбачає оголошення та оплату статутного капіталу. У разі реєстрації Hybrid Company, New Manx Vehicle, Private Limited Company мінімальний розмір статутного капіталу – 2000 англійських фунтів стерлінгів, але без обов’язкової оплати;
  • реєстр відомостей про керівників та власників бізнесу – відкритий. Можливе призначення номінальних директорів та акціонерів. Директорами (залежно від обраної форми) призначаються як фізичні, так і юридичні особи.

Очевидна перевага острова Мен – асоційоване членство у ЄС. Громадяни, резиденти та зареєстровані підприємства користуються всіма привілеями, передбаченими у Союзі. Водночас при ухваленні законів парламент керується, у першу чергу, інтересами своїх громадян, а не вимогами ЄС.

Невіс

Невіс – острів у Карибському морі та частина держави Сент-Кітс і Невіс з правом виходу з його складу. Тут свої особливості:

  • проста і недорога форма організації бізнесу;
  • немає податку на прибуток;
  • здача фінансової звітності не потрібна;
  • застосовується для експорту, захисту активів та інвестицій;
  • дуже висока конфіденційність.

Республіка Сейшельські Острови

Острівна держава в Східній Африці, член Співдружності Націй.

Переваги:

  • недорогі й прості в обслуговуванні компанії;
  • оподаткування відсутнє;
  • фінансова звітність не здається;
  • застосовні для експорту, володіння морськими суднами, захисту активів та інвестиційної діяльності.

Таким чином, офшорна компанія – це ведення бізнесу без постійних перевірок й контролю з боку. Це – можливість розвивати свою справу, а не перераховувати левову частку прибутку до бюджету.