Українська вишиванка: значення орнаменту

02.12.2019

Наші предки вірили, що українська вишиванка є потужним оберегом, здатним докорінно змінювати долю людини. Тому до вибору орнаменту вони підходили відповідально, жоден елемент не був випадковим, кожен ніс в собі певну функцію. У цій статті ми розповімо, що означають символи, якими прикрашають вишиванки чоловічі і жіночі.

Геометричний візерунок

Орнамент з геометричними фігурами тісно пов’язаний зі слов’янською міфологією. Він є універсальним і підходить для обох статей:

  • ромб — символ плодорія. Він допомагає в продовженні роду і примноженні достатку сім’ї. Найчастіше їм прикрашали весільні вишиванки;

  • квадрат — символізує собою чотири сторони світу, чотири пори року і чотири стихії. Він приносить гармонію і порядок в будинок;

  • трикутник — найсильніший християнський оберіг від злих сил, уособлює собою Святу Трійцю;

  • сварги — свастікобразний оберіг, що нагадує Коловрат. Він зміцнює дух людини і робить його стійким, всупереч всім життєвим проблемам і негараздам;

  • ружа — цей символ за формою являє собою восьмiкiнечну зірку. Його можна зустріти на весільних сорочках, поскільки він символізує собою єднання жіночого і чоловічого начала;

  • хрест — має потужну захисну силу від злих духів.

Купити дорослі і дитячі вишиванки з геометричним орнаментом можна за посиланням https://etnodim.com.ua/ua/ua-dityachi-vishivanki/.

Рослинний візерунок

Флористичні мотиви більше притаманні жіночим вишиванкам. Один з головних символів — калина. Червоні ягоди уособлюють собою відродження, безсмертя роду і довголіття сім’ї. А якщо на сорочці вишиті ягоди і сам кущ, то такий візерунок є символом материнства.

Соняшник — символ Сонця. Своєму носієві він дарує щастя, благополуччя, достаток і інші блага.

Юні дівчата носили сорочки з орнаментом з ромашок. Вважалося, що ця квітка допомагає знайти свого судженого.

Маки прикрашали вишиванки жінок, чиї чоловіки загинули на війні. Вони символізують собою скорботу і печаль за минулим. Згідно з іншими віруваннями, мак також є захисником від злих сил і сприяє здійсненню бажань.

Тваринний візерунок

Тварини і птахи є обрядовими символами, тому їх вишивали на вишиванках для весілля, вінчання, хрещення та інших значущих подій.

Лебеді, голуби, павичі символізують молодят. Ці символи приносять закоханим щастя і зміцнюють їх союз на довгі літа.

Метелик уособлює собою ангела-хранителя. Ним прикрашали вишиванки для маленьких дітей, які дуже чутливі до недоброго слова або погляду.

Чисто чоловічий символ — ведмідь. Цей грізний і великий звір символізує собою чоловічу силу, верховну владу і мудрість. А ще він є покровителем полювання і примножує достаток в сім’ї.