За середньою освітою вирушаємо до Польщі

12.02.2020

У юних українців є реальна можливість продовжити та закінчити свою середню освіту в Польщі. З кожним роком цей напрямок набирає популярності серед українців. 15-16 річна молодь чітко розуміє перспективи й переваги такого навчання. Атестат про повну загальну середню освіту європейського рівня може стати початком кардинальних позитивних змін у житті молодих людей.Тим більше що згідно з польським законодавством, громадяни нашої країни вчаться в Польщі після дев’яти класів на таких же самих умовах що і поляки.

Куди можна вступати

Громадяни України які мають на руках свідоцтво, що підтверджує базову середню освіту, отриману в українських школах, можуть вступати в ліцеї та технікуми Польщі. Ці навчальні заклади дещо відрізняються один від одного. Майбутнім абітурієнтам потрібно знати й розуміти ці відмінності. У ліцеях вчаться протягом чотирьох років. На остаточному етапі випускники здають матури аналогічні нашому зовнішньому незалежному оцінюванню. На підставі цього видається документ про отримання повної загальної середньої освіти.

У технікумах навчаються на один рік довше. Крім загальноосвітніх дисциплін тут вивчають курс професійних предметів. А також відвідують практичні заняття і стажуються за обраною професією. За підсумками навчання випускникам видається атестат про освіту та диплом за набутою професією.

Особливості здобуття середньої освіти для українців:

  • Українці навчаються в загальних групах з поляками. Тому необхідною та обов’язковою умовою є знання польської не тільки на рівні вільного спілкування. Потрібно вміти грамотно писати й правильно читати польською. Отримати достатню базу знань мови можна в Києві задовго до поїздки на навчання. У Центрі польської мови та культури за вул.Петра Сагайдачного, 17 працює ціла програма навчання в Польщі після 9 класу від Slavic Languages Center. Тут вам допоможуть впоратися з усіма формальностями, які можуть виникнути зі збиранням та подачею пакета документів, проконсультують з усіх питань навчання. Допоможуть підібрати навчальний заклад з огляду на індивідуальні запити дитини.
  • Під час навчання всі українці продовжують удосконалювати знання польської мови на спеціальних курсах.
  • Для вступу на навчання іспити не здаються.
  • У державних навчальних закладах середньої ланки українці навчаються безкоштовно.
  • Будьте готові до того, що крім польського, доведеться вивчати ще пару іноземних мов.
  • На весь період навчання надається житло і послуги опікуна для неповнолітніх учнів.