5 порад як керувати багатомовною командою

28.04.2020

Управління будь-якою командою незалежно від розмірів компанії це виклик для HR-менеджера адже це передбачає не лише володіння діловим етикетом і вміння знайти найкращих співробітників, а ще й розуміння всіх сфер діяльності компанії на всіх рівнях. Це передбачає постійну комунікацію з усіма працівниками. У сучасному світі вірогідність зібрати багатонаціональну команду, особливо якщо її частина працюватиме в режимі віддаленої роботи що стає все більш популярним, є надзвичайно високою. 

Таким чином перед HR-менеджерами постало нове завдання – забезпечити можливість ефективного керування багатомовною командою, адже мовний бар’єр може значно погіршити працездатність співробітників та навіть створити небезпечні і збиткові ситуації. Також варто зважати на інші тенденції як в робочому процесі, наприклад, бажання працівників мати гнучкий графік роботи, так і в глобальному масштабі, як то вихід компанії на міжнародний ринок і необхідність відповідати загальноприйнятим стандартам. Багатомовність команди це одна з таких тенденції що може означати успішність компанії на міжнародному ринку.

Що варто мати на увазі?

Тренд багатомовного складу сучасних компанії виник доволі давно і незважаючи на те, що він ще набирає обертів, багато основних проблем, що можуть виникнути при управлінні особовим складом такої компанії, вже мають рішення. Ось декілька порад що допоможуть HR-менеджерам у нелегкій справі керування багатомовною командою:

  1. Запровадьте день культурного різноманіття. Великі міжнародні компанії такі як Google вже давно започаткували цю традицію. Таким чином і керівництво і працівники зможуть поспілкуватись і краще зрозуміти культурні особливості кожного з них. Окрім того це дуже вдала можливість для тімбілдінгу оскільки таким чином кожен учасник відчує себе потрібним і важливим, незалежно від того яку меншину він чи вона представляє. Такі події можуть мотивувати працівників що знають лише одну мову кооперуватися зі спеціалістами що знають дві і більше мов і вчитись у них, що позитивно вплине на загальний рівень професіоналізму команди. Така корпоративна культура це невід’ємний елемент будь-якої справді успішної багатонаціональної компанії.
  2. Зменшіть мовний бар’єр. Це можна зробити як для штатних працівників так і для тих, хто працює віддалено та з дому. Для проведення зустрічей, тренінгів, та навіть повсякденної роботи можна найняти спеціаліста із синхронного перекладу що буде співпрацювати з тими членами команди які мають обмежені знання потрібної мови, наприклад, англійської. В інших випадках, бюро перекладів та лінгвістичний центр https://thewordpoint.com/services/certified може надати максимально якісний письмовий переклад всіх необхідних документів від щоденних робочих інструкцій до офіційних загальних положень компанії. Таким чином навіть віддалена робота з багатомовними працівниками залишатиметься ефективною і всі необхідні елементи робочого процесу буде збережено.
  3. Дайте працівникам показати себе. Співробітники що знають дві і більше мов часто демонструють кращі здібності при зміні виду діяльності, при необхідності сконцентруватися і максимально організувати робочий процес, а також при плануванні задач і потребі багатозадачності. Справа в тому що вивчення іноземних мов позитивно впливає на розвиток особистості і такі люди здатні краще проявити себе в професійній сфері. Можливість працювати над особливими проектами та важливішими завданнями дасть таким спеціалістам не просто можливість продемонструвати свої здібності а ще й позитивно вплинути на розвиток компанії. Крім того, багатомовні люди на керівних посадах різних рівнів покращують комунікацію між відділами.
  4. Виберіть основну мову. Наявність багатомовного середовища може негативно  вплинути на продуктивність компанії у зв’язку з недостатнім розумінням та втраті змісту при постійному обігу інформації між кількома мовами. Таким чином, вибрати первинну корпоративну мову для ведення комунікації всередині компанії важливо як для покращення якості спілкування так і з міркувань комфортності. Жодна з меншин представлених в багатомовній команді не буде почувати себе негативно відокремленою якщо основною мовою спілкування в міжнародній компанії буде, наприклад, англійська. Варто зазначити що для більш ефективного запровадження однієї основної мови HR-менеджер повинен піклуватися про співробітників які мають недостатній рівень знання і забезпечити наявність мовних курсів та професійних тренінгів. Таким чином ці люди зможуть подолати невпевненість і долучитися до ефективної співпраці в багатомовному середовищі де одна мова є об’єднуючим фактором.
  5. Забезпечте комфортний канал зв’язку. Багатомовна команда в сучасному світі зазвичай передбачає гнучкий графік або віддалену роботу певної частини працівників. Постійна комунікація між колегами і цілими відділами в такому випадку це передумова ефективного бізнесу. Для того щоб забезпечити комфортне робоче середовище для всіх, а також ефективне і швидке спілкування між усіма членами команди, такі канали комунікації як корпоративні рішення на кшталт Slack є просто необхідними. Таким чином ніхто не залишиться не поінформованим про події в компанії. У комбінації з наявністю єдиної основної мови спілкування та прийнятті всіх культурних і мовних особливостей працівників як основної позиції компанії, такі комфорті канали зв’язку дозволять багатомовній команді працювати як єдиний злагоджений механізм, в якому жодна складова не втрачає своєї унікальності.

Список порад для роботи з багатомовними спеціалістами далеко не вичерпний адже сучасний світ постійно створює нові виклики і HR-менеджери мають своєчасно реагувати на них щоб забезпечити ефективну діяльність своєї компанії. Багатомовність має свої додаткові плюси адже вона передбачає наявність багатьох зовсім різних перспектив і джерел інформації, що може вплинути на процес розвитку компанії як цілого.

Підсумуємо?

Співробітники з різних культурних середовищ мають відповідно різні очікування від роботи загалом і від роботи в команді зокрема. Вмілий HR-менеджер зуміє налагодити максимально ефективну співпрацю всіх членів команди незважаючи на будь-які мовні бар’єри, використовуючи всі можливі поради і новітні тенденції. Головне пам’ятати про спеціалістів що у зв’язку з різними обставинами мають обмеженні знання інших мов. Для забезпечення максимальної ефективності багатомовної команди курси підвищення лінгвістичної кваліфікації є майже незамінними. Послуги професійних перекладачів допоможуть вирішити проблему мовного бар’єру в багатьох складних випадках та, що особливо важливо, забезпечити правильну і точну передачу всіх письмових матеріалів компанії тією мовою, якою потрібно. Таким чином як багатомовні так і одномовні співробітники зможуть зосередитись на своїх прямих обов’язках і докласти всіх зусиль до їх виконання, в той час як професіонали-перекладачі забезпечать їх адаптованою інформацією.