Послуги оцінки бізнесу — що нового в 2020 р.?

27.06.2020

З 2020 року почав діяти оновлений варіант МСО, який охоплює нефінансові зобов’язання, як частину стандартів активів для послуг оцінки бізнесу. Це цілком і повністю відповідає політиці МРСО (Міжнародна рада по стандартах оцінки), яка полягає в швидкому реагуванні на найменші зміни в оціночній сфері, щоб подібні стандарти не втрачали свою актуальність у відповідності з сучасними економічними умовами.

Чому необхідні оновлення оціночних стандартів

Головним завданням тих, хто займається розробкою професійних стандартів, є швидкість оновлень, які до того ж повинні бути ефективними. З одного боку, у міжнародних стандартах необхідно оперативно відображати зміни, що відбуваються в нормативно-правовому полі або в практичній оціночній діяльності. Але з іншого боку, необхідний і певний час для впровадження нововведень та їх компетентного і результативного використання на практиці, а для цього потрібно і навчити фахівців, і підготувати інфраструктуру, на що йде чимало часу. Саме тому розробникам доводиться брати до уваги не тільки частоту змін оціночних стандартів, але і час на їх запровадження в практичну діяльність.

З 1994 року, коли вперше з’явилися Міжнародні оціночні стандарти, зміни і доповнення до них вносилися один раз на кілька років. Зазвичай це були значні оновлення, які ґрунтувалися на кардинальних змінах у світовій економіці, а їх розробка і впровадження в практичну діяльність відбувалося протягом тривалого часу. При цьому всі зміни повинні були пройти повноцінне обговорення в спільноті професійних оцінювачів.

У реаліях сьогодення, коли відбувається бурхливий розвиток технологій, ринки нерухомості, фінансів, інвестицій і капіталів змінюються дуже швидко, збільшилася і швидкість оновлення нормативних актів, законодавчого регулювання у сфері податків і фінансів. У такій ситуації дуже важливо чітко і швидко реагувати на зростаючі темпи змін ринку, щоб підвищити впевненість в оціночної діяльності, захистити і розширити професійні можливості оцінювачів, давши при цьому їм час на правильне та результативне впровадження, ефективне застосування нових стандартів.

Щоб частіше і оперативніше реагувати на зміни в економіці, Міжнародний рада пропонує до 2020 року вносити оновлення в серію публікацій МСО (IVS) так, щоб була можливість швидше змінювати те, що необхідно в першу чергу. Подібний спосіб вже існує при розробці та внесенні змін МСФЗ (Міжнародні стандарти фінансової звітності). При такому підході МСО буде «живим» документом, який регулярно оновлюється і швидко реагує на потреби сучасного ринку. У оціночні стандарти будуть включатися нові параграфи там, де це необхідно, будуть переглядатися ті наявні стандарти, які при їх впровадженні в практичну діяльність не дали ефективного результату, а, навпаки, створили проблеми.

При збільшенні темпів оновлення стандартів з’являється необхідність в посиленні і підвищенні швидкості впровадження змін МСО в практичну діяльність. Тож дуже важливо скласти чіткий і зрозумілий розклад оновлень стандартів, щоб оцінювачі в Україні та світі могли орієнтуватися на майбутні зміни.

Джерело: Європейський центр консалтингу та оцінки www.pkf.in.ua