Криза — очищення від слабких, або Яким буде світ після коронавірусу

29.07.2020

Коли весь світ охопила пандемія, люди почали розуміти: настає криза, а життя вже не буде таким, до якого звикли. Відомі українські підприємці почали проводити онлайн-лекції на тему того, що нас чекає далі, як вирватися з кризи з мінімальними втратами та почати нове життя. Для звичайного громадянина дуже корисно буде дізнатися про тенденції, які активувалися в сучасному соціумі в період карантину, шляхи розвитку, які доведеться обрати, прогнози можливих варіантів формування спровокованого кризою майбутнього.

Мрії людства про майбутнє

Багато хто з нас уявляє майбутнє у яскравих барвах: комфортне, безпечне, технологічне, екологічне. Але реальність часто вносить свої корективи та може виявитися зовсім іншою. Варто розуміти, які є можливі сценарії найближчого майбутнього.

Зараз у всьому світі ми можемо бачити не лише медичну кризу, а й економічну, управлінську, політичну, етичну, культурну та інші. Все це не раптово “впало на голову”, а назріло. Пандемія лице стала тригером того, що відбувається. Навіть якщо переглянути голівудські фільми, то стане очевидно: людство давно думає про початок страшної епідемії.

Жодна криза не ламає ті тренди, які виникали до її початку. Вона їх лише прискорює. Ми починаємо швидко рухатися по рейках, збудованих до початку кризи. Це хороша новина. Слідкуючи за трендами, ми можемо побачити наше майбутнє.

Невідворотні тренди: чого чекати у найближчому майбутньому

Зупинившись, можна проаналізувати те, що відбувається навколо. Останні роки люди знаходять роботодавців з інших країн онлайн, навчаються дистанційно у университетах багатьох країн світу, запускають игры казино в режимі онлайн, кордони стиралися. У найближчому майбутньому можна сподіватися на наступне:

  1. Посилену турботу про здоров’я, здоровий спосіб життя, популяризацію ранньої діагностики, розвиток охорони здоров’я, лікування у власній країні;
  2. Цифровізацію, тобто ведення бізнес-процесів, покупки, розваги, навчання в режимі онлайн;
  3. Гнучкий графік роботи, офіційний фріланс, мобільність;
  4. Економію ресурсів, таких як тепло, світло, матеріальні блага;
  5. Соціальну дистанцію;
  6. Електронні комунікації та мінімум живого спілкування.

Тренд тривожності для українців не новий. Епоха постійного процвітання і зростання жителів розвинених країн завершилася. Епідемії, війни, міграція, кризи, тероризм стануть звичайними явищами для всіх. Це значить, що політики ще більше почнуть торгувати людськими страхами та надіями.

Біотехнології

Біотехнології можна назвати одним з найголовніших трендів. Упродовж минулих 20 років інформаційні технології та комунікації були притягували інвестицій. 2020 рік вніс свої корективи. У наступній чверті сторіччя набиратиме обертів інвестування у біотехнології, що нереально без зрощення з інформаційними технологіями, їх штучним інтелектом.

Це сумна новина для середнього класу. Криза суттєво впливає на нього, адже останнім часом усі стають фрілансерами, працюють на себе або на великі корпорації. Середній клас вже майже помер, а разом з ним світ споживання стане приємним спогадом. Останні 2 сотні років економічний капітал був головним рушієм розвитку, а зараз соціальний капітал стає не менш важливим. Тож, треба аналізувати все та приймати важливі рішення вчасно.