Пульсоксиметр: види, призначення та поради щодо вибору

30.10.2020

Нервове навантаження, стреси та ускладнення після перенесених хвороб часто спричиняють порушення в роботі серця та легень. У таких випадках обов’язково треба контролювати рівень кисню в крові, адже його нестача може призвести до негативних наслідків для всього організму. На щастя, є пульсоксиметр, який чудово впорається з цим завданням. Пропонуємо розібратися, як обрати таке медичне обладнання.

Що таке та кому потрібен пульсоксиметр?

Цей простий прилад призначений для визначення вмісту кисню в крові, що є вкрай важливим для первинної діагностики ГРВІ та COVID-19. Однак його використання не обмежується виключно цим: застосовувати пульсовий оксиметр треба й абсолютно здоровим людям.

Річ у тім, що кисень необхідний для нормального функціонування всіх систем в організмі, тож за його нестачі можуть розпочатися незворотні процеси відмирання клітин. Визначити недостатнє насичення крові киснем за самопочуттям неможливо, а хронічне кисневе голодування призводить до відмирання мозкових клітин. Тож очевидно, чому важливо слідкувати за цим показником.

Водночас існує низка показань, які вимагають регулярного використання пульсоксиметра. До них належать:

  • хронічні патології легень;
  • активні заняття спортом, особливо екстремальними видами;
  • відстежування стану недоношених немовлят;
  • тривале перебування в місцях, розташованих вище рівня моря;
  • поява задишки, прискорене серцебиття, хронічне посиніння губ.

Нормою вважають показник понад 95%. Насичення 92-94% вказує на можливу проблему, а нижче за 92% вимагає термінового звернення до лікаря.

Види приладів

На ринку медичних пристроїв представлено безліч моделей пульсоксиметрів. Однако щоб вибрати оптимальний варіант, слід насамперед звернути увагу на вид апарату.

Розрізняють дві групи оксиметрів:

  • стаціонарні;
  • портативні.

Стаціонарні моделі призначені для використання в медзакладах. До них висуваються підвищені вимоги, тож такі пристрої відрізняються високою точністю та широким функціоналом. Наприклад, вони визначають не тільки частоту пульсу на відсоток кисню, а й перфузію. Складні в застосуванні, однак відображає результат у вигляді графіку та здатен зберігати архіви досліджень.

Портативні моделі переважно невеликі та використовуються в побуті. Зазвичай оснащені монітором, на якому виводиться інформація в зрозумілому форматі. Представлені декількома видами залежно від місця кріпленні: на палець, ногу, мочку вуха, зап’ясток.

Також серед портативних приладів можна знайти оксиметри, які призначені для використання під час сну.

Як вибрати пульсоксиметр: ключові параметри

Якщо ви обираєте апарат для домашнього використання, то очевидно, що треба зупинитися на портативному оксиметрі. Але, крім виду, варто також зважати на низку важливих характеристик:

  • точність — від побутових приладів не варто очікувати такої ж точності, як у стаціонарних апаратів. Однак все одно намагайтеся знайти модель з мінімальною похибкою вимірювання;
  • швидкість вимірювання — бажано, щоб прилад видавав результат за 5-10 секунд, однак деякі варіанти потребують більше часу для визначення показників;
  • ергономічність, особливості конструкції — впливають не лише на зручність, а й на термін служби;
  • наявність сповіщень — деякі апарати подають звуковий сигнал, якщо показники нижче норми;
  • наочність виведення даних — важливо, щоб ви зуміли трактувати результати, тож варто придивитися до приладів, які можуть зберігати показники та порівнювати їх;
  • виробник — краще звертати увагу на продукцію перевірених виробників, які мають відповідні сертифікати для випуску медичного обладнання.

Пульсоксиметр не буде зайвим у жодному домі, адже слідкувати за здоров’ям слід не лише в критичних ситуаціях. Регулярна діагностика допоможе вчасно виявити проблему та розв’язати її до виникнення ускладнень.