5 найпопулярніших систем управління базами даних 2020 року

21.02.2021

Вашій увазі представлені топ-5 систем управління базами даних (СУБД), які активно використовуються в усьому світі.

MySQL

MySQL — безкоштовна реляційна система управління базами даних. Розробку та підтримку сайту MySQL здійснює компанія Oracle. MySQL набула в інтернеті широке поширення як система зберігання даних у сайтів, іншими словами, переважна більшість сайтів зберігають свої дані в базі MySQL.

У рейтингу Stack Overflow MySQL займає перше місце, тобто програмісти найбільше задають питання, пов’язані саме з MySQL.

У всіх інших рейтингах MySQL впевнено займає другу строчку, і це один із найбільш стабільних результатів серед всіх учасників.

Microsoft SQL Server

Microsoft SQL Server — це система управління базами даних, розроблена компанією Microsoft. Її активно використовують в корпоративному секторі, особливо у великих компаніях. І це не просто СУБД — це цілий комплекс програм, що дозволяє не тільки зберігати і модифікувати дані, але й аналізувати їх, здійснювати безпеку цих даних і багато іншого.

Oracle

Oracle Database — це система управління базами даних від компанії Oracle. Ця СУБД також активно використовується великими компаніями і стоїть немалих грошей, але натомість вона надає величезний функціонал і надійність. Тому Oracle Database і Microsoft SQL Server є один одномусерйозними конкурентами.

Результати Oracle в рейтингах не такі однозначні, наприклад, за версією PYPL і DB-Engines, Oracle Database займає перше місце, за версією Stack Overflow Oracle знаходиться на восьмій позиції, а за результатами опитувань софтверних компаній Oracle на четвертому місці за популярністю.

PostgreSQL

PostgreSQL — це безкоштовна реляційна система управління базами даних. Її активно використовують на UNIX-подібних платформах для реалізації як малих та середніх, так і великих проектів.

Найкращий результат у PostgreSQL в рейтингах за версією Stack Overflow, де вона займає другий рядок після MySQL.

PYPL і DB-Engines ставлять PostgreSQL на четверте місце. Опитування показують, що PostgreSQL стоїть на третьому місці за популярністю.

MongoDB

MongoDB — це документоорієнтована система управління базами даних із відкритим вихідним кодом, яка не потребує опису схеми таблиць. MongoDB класифікується як NoSQL і використовує JSON-подібні документи і схему бази даних.

Якщо всі чотири попередніх СУБД на слуху у більшості IT-фахівців, то про MongoDB чули не всі. Але вона впевнено займає 5 сходинку практично у всіх рейтингах.

Джерело: Заметки IT-специалиста