Суші з лососем: норвезький винахід, який підкорив Японію

23.02.2021

Ще у 1970-х роках Японія взагалі не імпортувала рибу та морепродукти. Все змінилося у 1980-х, коли країну відвідала торгова делегація з Норвегії. Цей візит став причиною появи нової страви. Сьогодні ви можете замовити суші Рівне з лососем і поласувати ними будь-коли. А ще кілька десятиліть тому японці взагалі не уявляли собі, як можна готувати їхні традиційні страви з цією рибою.

Винахідливі норвежці та глобальний бізнес

Японія здавалася Норвегії очевидним ринком збуту морепродуктів. Країна, яка споживає багато риби і поступово не може забезпечувати себе нею самостійно, — саме те, що треба. У 1985 році скандинави створили державну ініціативу Project Japan, яка й мала на меті збут риби японцям. Результати були дуже непогані – до 1991 року експорт оцінювався у 1,8 млрд. крон.

Лосось виходить на сцену

А в результаті цей проект серйозно вплинув не лише на економіку, а й на кулінарні звички жителів Японії. Традиційно вони готували суші та сашимі переважно з тунця і морського ляща. Лосось переважно вживали в копченому, смаженому та слабосоленому вигляді. Японці вважали тихоокеанського лосося небезпечним для вживання у сирому вигляді, оскільки ця риба зазнавала впливу паразитів, а на додачу ще й була досить пісною. Ще одна причина – місцеві дистриб’ютори тунця чинили тиск на владу з метою обмеження імпорту риби.

Вперше норвезький лосось потрапив у Японію в 1980 році. Але лише в середині 1990-х його визнали. Арне Хєлтнес, виконавчий директор цифрового рекламного агентства «Креуна» в Осло, одного разу сказав: «Змусити японців покласти шматок лосося на грудку вареного рису – це, можливо, був один з найбільших успіхів Норвегії за останні кілька десятиліть. Їм не подобалося нічого: колір, смак, запах, навіть форма голови риби. Нам довелося боротися, аби вивести свій продукт на ринок». Поступово японці звикли до нової страви, оскільки норвезький лосось був безпечнішим та жирнішим за тихоокеанського.

Project Japan проклав шлях для нового рецепту суші також в Китаї, Сингапурі, Гонконзі, а потім і в багатьох інших країнах. Сьогодні ж мало хто здогадується, що ця справа стала японською зовсім недавно.