Чи можна пригостити кота суші?

25.11.2021

Коли в мультфільмах показують кішок, їх часто можна побачити з сирою рибою в зубах. Складається враження, що саме така їжа є ідеальною для вашого домашнього улюбленця. Та чи справді ви можете пригостити кота суші в Луцьку, якщо шматочок ласощів лишився після застілля?

Сира риба

Загалом можна сказати чітко – ветеринари не радять годувати кішку суші. Основна проблема тут – сира риба, яка є потенційно небезпечною для тварини. Вона містить речовину під назвою тіаміназа, яка розщеплює вітамін В (тіамін). Цей вітамін є вкрай важливим для кішки. Один з симптомів нестачі тіаміну – судоми. У важких випадках справа може дійти навіть до коми. На додачу варто враховувати цілком реальну можливість отримати харчове отруєння кишковою паличкою або сальмонелою.

Деякі кішки мають алергію на рибу. В такому випадку може виникнути діарея, висипання на шкірі, нудота. Сорт риби також важливі. Наприклад, сирий тунець може містити ртуть в концентраціях, які є безпечними для людини, але становлять потенційну загрозу для маленької тварини. Консервований тунець зазвичай містить багато натрію та інших хімічних стабілізаторів, але в невеликих кількостях є цілком прийнятним, аби пригостити домашнього улюбленця.

Рис

Кіт – хижа тварина, тому каші не становлять якоїсь користі для нього. Більш того – вживання рису може призвести до появи зайвої ваги, розвитку діабету, артриту, серцево-судинних розладів.

Організм кішки взагалі погано сприймає будь-які вуглеводи. А ще рис для суші зазвичай заправляють оцтом. Хоча отруйним для кішки він не є, але кислий запах та смак не подобається тварині.

Васабі

Багато різновидів суші містять васабі. Це інгредієнт, який викликає суперечки серед ветеринарів. З одного боку, більшість кішок, ймовірно, уникатимуть васалі через різкий смак та запах. Якщо ваш кіт все-таки їсть васабі, то навряд чи це завдасть йому великої шкоди. З іншого боку, сировиною для васабі є один з видів хрону. А хрін, як встановили деякі дослідження, є помірно токсичним для кішок.

Якщо вам дуже хочеться пригостити кішку японською їжею, краще виберіть страву без сирої риби чи морепродуктів. І це повинен бути маленький шматочок. Взагалі ж найкраще годувати домашніх тварин їжею, призначеною саме для них.