Поради нотаріуса щодо шлюбних контрактів

29.11.2021

Вітаю всіх!

Шлюбний договір (контракт) дедалі більше набуває популярності в Україні. Однак навколо нього ще й досі існує багато непорозумінь та навіть забобон. І хоча вони не мають жодного стосунку до нотаріату варто спочатку поговорити саме про них.

Почнемо з головного, начебто, шлюбний контракт – це про розлучення. Отже, той, хто укладає його, прирікає свій шлюб на недовговічність. Це помилковий стереотип.

Насправді шлюбним договором регулюються майнові відносини між подружжям, визначаються їхні майнові права та обов’язки. Тож, за своїм призначенням шлюбний договір спрямований на врегулювання та спрощення стосунків подружжя.

Ще один важливий момент. Сімейний кодекс України визначає, що шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми. Тому заспокою, про жодну надмірну врегульованість подружнього життя, яка здатна вплинути на  почуття, не йдеться.

Дозволю собі висловити особисту думку. Шлюбний договір – це ознака солідності намірів та зрілості людей, які вирішили узаконити свої стосунки. Зрештою, їх готовності нести всю повноту відповідальності за свої рішення, вчинки та їх наслідки у подружньому житті. Тому в певному сенсі укладання такого договору може розглядатися, як ще одне освідчення в коханні. Цього разу — мовою правових термінів. Або ж як декларація готовності турбуватися про свою половину та дітей на основі чіткого визначення своїх матеріальних прав та обов’язків.

При цьому, будьмо відвертими, шлюбний договір у разі, якщо стосунки вичерпано, здатен посприяти збереженню нервів та мінімізації ризиків втрати майна. А це значно полегшує процедуру розлучення. Адже переважна більшість майнових питань буде спокійно вирішено на підставі заздалегідь зафіксованих домовленостей.

А тепер щодо власне технічно-нотаріальної складової. Шлюбний договір обов’язково засвідчується нотаріусом, тому саме він зазвичай й допомагає його складанню. За потреби до цього процесу можна залучити адвокатів, що дозволить узгодити навіть «нестандартні» індивідуальні побажання.

Для укладання шлюбного договору потрібні:

  • Паспорти.
  • Документ про реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (раніше документ називався ІПН).
  • Свідоцтво про шлюб або довідка про подачу заяви до органів ДРАЦС.
  • Свідоцтво про народження дитини (у разі, якщо в шлюбному договорі буде окреслено питання, які її стосуються).

Шлюбний договір може укладатися як і під час шлюбу, так із моменту подачі заяви до органів ДРАЦС.

Якщо вас зацікавив шлюбний договір, ми з радістю допоможемо його підготувати та засвідчити. Нотаріальну контору Володимира Чуловського знайти дуже легко. Вона розташована в центрі Києва (неподалік ст. метро «Золоті ворота» та «Університет»), точна адреса – вул. О.Гончара, 55, оф. 11. Контактний телефон – (067) 633-1432.

Також, запрошую вас завітати до нашої офіційної сторінки у Фб. Там багато корисних порад та змістовних консультацій.

Дякую, за Вашу увагу!