Особливості проведення УЗД органів черевної порожнини

30.11.2021

Ультразвукові дослідження призначаються фахівцями різного профілю – терапевтом, лікарем загальної практики, гастроентерологом, ендокринологом, кардіологом, неврологом, урологом, гінекологом та іншими для діагностики різних хвороб. Ціна на УЗД органів черевної порожнини залежить насамперед від об’єму дослідження.

Хто та коли призначає?

Ультразвукове дослідження черевної порожнини найчастіше призначає терапевт, гастроентеролог або гепатолог у разі скарги пацієнта на болі в животі, нудоту, різке зниження ваги, нерегулярний стілець, відсутність апетиту, гіркий присмак у роті, болі та відчуття тяжкості в правому або лівому підребер’ї, шкірні висипання, свербіж та слабкість.

При хронічних захворюваннях печінки та жовчного міхура зазвичай рекомендується виконувати УЗД не рідше одного разу на 6/12 місяців, а при хронічному панкреатиті – 1 раз на рік.

Зазвичай діагностичне УЗД черевної порожнини призначають при підозрах на такі захворювання, як холелітіаз (утворення конкрементів в жовчному міхурі), гепатит, дистрофія печінки, цироз, лімфоаденопатія, новоутворення.

Що ви отримаєте?

Обстеження, виконане за допомогою сучасного ультразвукового апарату, дає можливість отримати точну інформацію про розмір, форму, кровопостачання, структуру внутрішніх органів і тканин людини без біопсії або іншого оперативного втручання. Висновок діагноста, який видається пацієнту після обстеження, містить таку інформацію:

  • Опис розмірів, форми та розташування органів;
  • Оцінка внутрішньої структури та щільності органів;
  • Стан судин;
  • Розміри та форма внутрішніх включень та осередкових утворень за їх наявності.

Результати УЗД спільно з лабораторними аналізами допоможуть вашому лікарю поставити або уточнити діагноз, призначити лікування або додаткові обстеження за необхідності.

Підготовка до дослідження

Готуватися до дослідження варто починати за 2-3 дні до нього. В цей час варто виключити із раціону продукти, які посилюють активність роботи кишківника та утворення газів, зокрема, сирі овочі, молочні продукти, чорний хліб, бобові, газовані напої, солодощі. Не буде зайвим за день до дослідження випити 3 рази по 2 таблетки «Еспумізану» або «Активованого вугіляля».

УЗД проводиться строго натще! Якщо дослідження неможливо провести вранці, допускається легкий сніданок за 6 годин до процедури (несолодкий чай або білий підсушений хліб). У день дослідження виключити жувальну гумку. Не палити перед дослідженням. Якщо ви приймаєте лікарські засоби, попередьте про це лікаря-діагноста.