Проблеми сучасного IT рекрутингу

08.05.2024

Навіть механізми іноді дають збій. Люди не машини, вони схильні приймати емоційні рішення, робити неправильні висновки або просто втомлюватись. IT рекрутинг https://evotalents.com/uk повною мірою залежить від людського фактора. Тому, коли пошук персоналу йде не за планом або зовсім не йде, — треба щось змінювати.

Для того, щоб вибудувати ефективний робочий процес, сучасний IT рекрутер повинен:

  • Максимально використовувати всі отримані знання, навички та досвід. Пасивне очікування не принесе результату в професії;
  • Постійно шукати та використовувати нові технології та алгоритми роботи. Інакше це зроблять конкуренти;
  • Займатись популяризацією своєї компанії, створювати позитивний імідж, мінімізувати ситуації, які можуть приводити до непорозуміння.

Далі про основні технічні проблеми у процесі знаходження кандидатів та способи їх виправлення.

1. Швидка зміна ринку праці та його потреб. У галузі IT розвиток технологій призводить до того, що знання та навички багатьох фахівців за короткий час стають застарілими. Рекрутери повинні розпізнавати такі зміни та швидко на них реагувати. Це стосується й зміни стратегії пошуку талантів, яка має враховувати всі фактори.

2. Нестача робочої сили. Багато компаній не можуть довгий час укомплектувати штат, адже попит на IT спеціалістів постійно перевищує кількість наявних кандидатів. Розв’язанням проблеми може стати перекваліфікація наявного персоналу. Також у певних випадках може допомогти наймання фрілансерів для розв’язання конкретної задачі.

3. Найм пасивних кандидатів. Як наслідок попереднього пункту, одним з варіантів розв’язання проблеми дефіциту кадрів є розширення бази кандидатів за рахунок тих, що знаходяться у пасивному пошуку. Це затратний процес, але він швидко окупиться, — кандидати наповнять внутрішню базу й будуть ефективно закривати вакансії у довгостроковій перспективі.

4. Упередженість під час найму. IT сфера, як і інші технологічні галузі мають мало гендерної різноманітності. Це насправді проблема упередженості роботодавців. Переглянути такий підхід потрібно було ще вчора.

5. Застарілі методики пошуку персоналу. Використання класичного алгоритму пошуку фахівців, що не опирається на сучасні технології, в IT галузі може призвести до хибних результатів. Задачі рекрутера вже давно перейшли на новий рівень розв’язання та використання сучасних методів, зокрема штучного інтелекту.

Проблем в IT рекрутингу насправді дуже багато, але практично всі вони вирішуються впровадженням нових технологій. Саме такий підхід допоможе сучасному рекрутингу подолати перешкоди та вийти на новий прогресивний рівень співпраці.