Прогресивні пенсійні системи: які країни в лідерах

28.03.2023

Для людей дуже важливо мати надійні пенсійні плани, оскільки високий рівень інфляції, зростання відсоткових ставок та все більша невизначеність щодо економічних умов (які часто є наслідком політичної нестабільності) створюють додатковий фінансовий тиск на існуючі системи.

Оскільки пенсія — одна з найболючіших тем в нашому суспільстві, то завжди варто мати можливість звернутися до якісного фахівця, який би допоміг розібратися у спірних питаннях пенсійного забезпечення і надав професійну консультацію. Таким фахівцем є пенсійний адвокат, а за посиланням можна знайти докладну інформацію про його послуги.

Якщо вже мова зайшла за пенсії, то як ви думаєте, в яких країнах діють найбільш прогресивні пенсійні системи? Це Ісландія, Нідерланди та Данія — саме ці країни є лідерами згідно Глобального пенсійного індексу Mercer CFA Institute.

У щорічному звіті, де розглядається 44 глобальні пенсійні системи, які охоплюють 65% населення світу, однак, рекомендується підвищити пенсійний вік майже повсюдно перед обличчям зростаючих загроз, пов’язаних зі старінням населення, зростанням державного боргу та низьким рівнем народжуваності.

Країни-лідери рейтингу

Три країни, що увійшли до трійки лідерів звіту, хоча і не застраховані від глобальних економічних потрясінь, демонструють стійкі та добре керовані системи зі здоровим поєднанням державного і приватного пенсійного забезпечення та високим рівнем доброчесності.

Країна №1 із найкращою пенсійною системою: Ісландія

В Ісландії (загальна оцінка: A; загальний бал: 84,7) було виявлено, що пенсійне забезпечення в державному та приватному секторах є здоровим поєднанням. Згідно з даними веб-сайту Європейської комісії, ви маєте прожити в країні щонайменше 40 років або більше, у віці від 16 до 67 років, щоб повною мірою скористатися її пенсією за віком.

Пенсійні програми в Ісландії залежать від доходу; тобто розмір пенсії може зменшитися, якщо у вас є інші доходи, і бути повністю скасованим, якщо ваш дохід перевищує певну суму.

Країна №2: Нідерланди

Нідерланди посіли друге місце, слідом за Ісландією, із загальною оцінкою А та балом 84,6.

Згідно з даними веб-сайту Єврокомісії, пенсійна система Нідерландів складається з трьох компонентів: загального закону про пенсії за віком (AOW), додаткового пенсійного накопичення через роботодавця та додаткової індивідуальної пенсійної політики.

Якщо ви живете або працюєте в Нідерландах, ви застраховані в рамках AOW, і коли ви досягнете встановленого законом пенсійного віку (66 років і 7 місяців), ви матимете право на отримання пенсії.

Країна №3: Данія

Данія посіла третє місце в списку. Вона отримала загальну оцінку А і загальний бал 82.

Данія має державну базову пенсійну систему, додаткову пенсійну виплату, прив’язану до доходу, повністю накопичувальну пенсійну програму з визначеними внесками та обов’язкові професійні пенсійні програми.

За даними Європейської комісії, країна пропонує пенсіонерам можливість дострокового виходу на пенсію, коли їм залишилося 1-3 роки до загальнообов’язкового пенсійного віку (67-69 років).

До десятки рейтингу Mercer CFA Institute також потрапили Ізраїль, Фінляндія, Австралія, Норвегія, Швеція, Сінгапур і Великобританія. На жаль Україна у списку відсутня.

Пенсійна система в Україні

Кожна держава, як правило, будує власну модель пенсійної системи, яка враховує її національні особливості. Акцент робиться на компроміс між державною та приватною пенсіями у вигляді збалансованої 3-рівневої системи.

В Україні також створена сучасна 3-рівнева пенсійна система:

  • 1-ий рівень — солідарна система загальнообов’язкового пенсійного страхування. Вона ґрунтується на засадах солідарності і субсидування та здійснення виплати пенсій і надання різних соціальних послуг за рахунок коштів Пенсійного фонду.
  • 2-ий рівень — накопичувальна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Тут передбачається створення додаткових коштів для майбутніх пенсіонерів шляхом обов’язкової сплати внесків на індивідуальні пенсійні рахунки, а також їх інвестування.
  • 3-ій рівень — система недержавного пенсійного забезпечення, що ґрунтується на засадах добровільної участі громадян, роботодавців та їх об’єднань у формуванні пенсійних накопичень.

На сьогоднішній день в Україні повноцінно функціонують тільки перший і третій рівні.