Перший послідовник – найважливіша цінність для лідера

Перший послідовник - найважливіша цінність для лідера Можливо, ми дещо перебільшуємо вплив лідерів на суспільство. Адже не лідер, а саме перший послідовник робить можливим лідерство, як таке… Щоб зрозуміти, що мається на увазі, слід переглянути відео Дерека Сіверса (Derek Sivers), в якому він надзвичайно влучно і коротко описує основні принципи лідерства.

1. Лідери часто переоцінюються. Якщо ніхто не захоче стати послідовником – тоді лідер ніколи не стане лідером і його вважатимуть диваком.

2. Саме перший послідовник створює лідера.

3. Мудрий лідер завжди ставиться до першого послідовника, як до рівного, що спонукає того продовжити підтримувати лідера.

4. Перший послідовник – найсміливіший, адже він приєднався до лідера ще тоді, коли ніхто не вважав його лідером.

5. Люди, які приєднуються до лідера після першого послідовника, можуть робити це з різних причин. Наприклад, їм може бути цікаво. Але основне – що вони не бояться йти за лідером, бо той уже має послідовників.

MUST READ:  5 критичних помилок у бізнесі

6. У найкращому випадку лідер може набрати таку кількість послідовників, що люди будуть почувати себе некомфортно, якщо не приєднаються до них.

Висновок зі всього, сказаного вище, надзвичайно простий – саме перший послідовник та ранні прихильники здатні розвинути будь-яку справу та перетворити звичайного ініціатора на справжнього лідера. Заслуга ж лідера у тому, що він знає, як мотивувати першого послідовника та залучати ранніх прихильників.