Маркетингові хитрощі відомих брендів

Маркетингові хитрощі відомих брендівВідомі нині бренди не завжди були дуже популярними та впізнаваними. Їх успіх часто був обумовлений простим відходом від стереотипів, якими керувалися конкуренти. Портал Adme.ru пропонує вашій увазі кілька яскравих прикладів того, як маленька маркетингова хитрість призводила до різкого стрибка продажів.

Pepsi
Найбільш вдалим маркетинговим ходом Pepsi можна вважати те, як продавалася «газована вода» у часи Великої Депресії. У той час Coca-Cola продавала свої напої в пляшках по 170 мл., тоді як Pepsi тиражувала свій напій тарою на всі 340 мл. Ціна Pepsi була такою ж як і в Coca-Cola: 5 центів за пляшку. Такий сильний демпінг ціни ще й супроводжувався пісенькою про те, що «цей напій – для Вас!». Таким чином протягом двох років, починаючи з 1936-го року компанія збільшила свій прибуток і продажі в два рази, а слоган бив в американські мізки ще добрих 20 років.

IKEA
Були часи, коли IKEA тільки-но заходила на ринок США. І все б нічого, але ж продажі були гірше нікуди. Виявилося, що все дуже просто: дизайн американцям подобався, проте їх повністю не влаштовували габарити, які не відповідали великим розмірам їхніх будинків. Все, що було потрібно зробити – збільшити габарити меблів.

MUST READ:  "Швидкоплинний" перегляд реклами та її... позитивне сприйняття

Red Bull
Дітріх Матешиц (Dietrich Mateschitz), засновник компанії Red Bull, запропонував зробити наступне: штучно підвищити ціну напою в два рази в порівнянні з конкурентами; зменшити обсяг тари; привести товарну тару до вигляду «батарейка»; розміщувати напої в магазинах у незвичних для них місцях; роздавати ящики з Red Bull студентам в університетських кампусах. Ідея прижилася, студенти дуже зраділи халяві, яка, до речі, чудово гармоніювала з горілкою, завдяки цьому з’явився фірмовий і надпопулярний коктейль: Vodka Red Bull.

Chupa Chups
Головною бідою всіх батьків, які люблять балувати своїх дітей, були карамельні цукерки. Після того, як дитя з’їдало гостинець, руки його ставали липкими і він, звичайно ж, обтирав їх об одяг. Проблема вирішилася з появою в магазинах льодяників на паличці (спочатку була дерев’яною), які можна було вживати не забруднюючи руки і одяг. Концепт придумав Енріке Берна (Enrique Bern), дизайн логотипу розробив сам Сальвадор Далі, а слоганом протягом перших місяців продажів був такий: «Він круглий і довгограючий». Із тих пір Chupa Chups знають і люблять у всьому світі.

Tefal
Компанія протягом дуже тривалого часу була щиро впевнена, що основним закликом до покупки її сковорідок з тефлоновим покриттям є факт можливості приготування їжі без масла. Взагалі без масла. Поки не з’ясувалося, що господині і господарі своїх затишних домашніх вогнищ купляють ці сковорідки тільки тому, що вони дуже легко миються, оскільки їжа не прилипає до поверхні. Компанія подумала та й змінила основний зміст рекламної кампанії, і результат не змусив себе довго чекати. Продажі значно підвищилися.

MUST READ:  Принцип «антибренда» від Марка Ньюсона

AlkaSeltzer
Як змусити споживача брати товару рівно в два рази більше? Просто! Покажіть йому це. У 1960-му році вийшов рекламний ролик, чиї герої вживали не одну, а дві таблетки «Антипохмеліна». Слідом вдвічі збільшилися і продажі. Аналогічним чином інші бренди пропонують двічі намилювати голову шампунем і вживати по дві жувальні гумки в подушечках.

Absolut Vodka
Горілка «Absolute Rent Bravin» («Абсолютно чиста горілка») була розроблена в 1879-му році, відрізнялася, дійсно, чистотою методом ректифікації. Просуванням зайнявся Ларс Ліндмарк (Lars Lindmark), і прототипом майбутньої пляшки став… бутель шведської мікстури, який попався Гуннару Броману (Gunnar Broman) на очі на вітрині однієї з аптек. Він настільки був вражений простотою і концепцією дизайну пляшки, що взяв її на озброєння в якості прототипу.