НОВИНИ від 18.02.2009


Відновлення довіри може зайняти кілька поколінь

Навряд чи когось здивує, що люди, які були обмануті чи не отримали обіцяного від фінансових інституцій, відчувають себе невпевненими і не довіряють більше таким інституціям протягом щонайменше 18 місяців. За даними нового дослідження, проведеного академіками двох топових американських бізнес-шкіл, те, що ми переживаємо зараз, можна назвати тотальною втратою впевненості та довіри до людей, які займають позиції фінансових та державних лідерів.

Довгострокові наслідки такої недовіри можуть бути цілковито непередбачуваними. Адже варто один раз зруйнувати її — і відновлення може зайняти багато років.

Дослідження Луїджі Цінгалеса (Luigi Zingales) з University of Chicago Booth School of Business та Паоли Сапіенца (Paola Sapienza) Kellogg School of Management виявило, що рівень безробіття в США продовжує зростати, пенсії падають, а рівень довіри американців до своїх лідерів та інституцій також скорочується.

У грудні Chicago Booth/Kellogg School проаналізувала дані з більш ніж 1000 господарств, випадково вибраних та опитаних через телефон. Це дослідження виявило, що тільки трохи більше, ніж п'ята частина респондентів довіряє сьогодні фінансовим інституціям. Лише 12% людей підтвердили, що вони довіряють фондовим біржам. І при цьому кожен десятий признався, що він вже зняв гроші з банку і планує тримати їх готівкою під час кризи.

Загальна довіра до фінансового сектору суттєво знизилася протягом останніх кількох місяців, показуючи спад практично у всіх категоріях. Втім, найбільше помітний він у ставленні до фондової біржі.

"Довіра — це один із найпотужніших мотиваторів економічної поведінки. Наше попереднє дослідження яскраво засвідчує, що брак довіри може мати паралізуючі ефекти на фінансовий та інвестиційний сектори", — пояснює Сапіенца.

Основним завданням дослідження було визначити, яким чином сприйняття людьми поточних політичних подій та стану економіки впливає на їхню довіру до фінансових ринків.

"Одним із ключових факторів, які руйнують довіру, — додає Цінгалес, — є відчуття того, що правила змінюються «всередині гри». Влада зробила саме це!"

За інформацією management-issues.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua