НОВИНИ від 21.04.2009


Кінець початку

Можливо, після психологічного шоку, який вдарив по людству восени, ми нарешті почали пристосовуватися до нової економічної реальності. Або, щоб не видатися занадто філософськими, ми й справді нарешті підходимо до закінчення початку цієї затяжної рецесії. Проте, якими б не були причини, сьогодні нарешті починають з'являтися перші "промінці" оптимізму серед власників бізнесу, банкірів, політиків і суспільства в цілому.

Опитування, в якому взяло участь більше 300 генеральних директорів, проведене консалтинговою компанією Arthur D. Little, виявило, що більше 8 із 10-ти респондентів очікують повного відновлення свого бізнесу протягом наступних двох років, тоді як приблизно 50% вважають, що їм вдасться досягнути попереднього рівня вже до кінця цього року.

Ці висновки перегукуються з оптимістичними результатами іншого дослідження, проведеного журналом The Banker. У ньому також брали участь топ-менеджери. Приблизно третина з них очікує, що їхній бізнес піде вгору вже в цьому році.

Подібні оптимістичні очікування показують і опитування серед широкої спільноти, проведені дослідницькою компанією Gallup.

За даними USA Today сьогодні приблизно 3 із 10 респондентів відчувають оптимізму щодо майбутніх змін економічної ситуації у світі. І цей показник є найвищим із липня 2007-го року.

Але не варто бездумно піддаватися загальному оптимізму. Адже є приблизно така сама кількість людей, які з песимізмом дивляться у світове економічне майбутнє. Світовий банк, проаналізувавши глобальну економіку, визначив, що вона в цьому році скоротиться на 1,7% — вперше за всю історію після Другої світової війни. При цьому економіка найбагатших країн скоротиться відразу на 3%. І навіть попри те, що у наступному році можна очікувати деякого (дуже незначного) зростання, існують чималі ризики того, що економіка увійде у період стагнації.

Окреме опитування, проведене серед фінансових директорів, показало, що переважна більшість із них (83%) очікують, що спад затягнеться як мінімум до першої половини 2010-го року (а можливо — навіть довше).

Дослідження компанії Arthur D. Little показує, що респонденти очікують повернення до стану, який був перед початком економічної кризи, до 2011-го року. Радує хоча б те, що більшість експертів сходяться на думці, що рецесія матиме "очищаючий" ефект на світову економіку і зробить тих, хто зуміє її пережити, сильнішими.

За інформацією management-issues.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua